Skara Hästland har i dagarna fått närmare 470 000 kronor från EU och Leader Nordvästra Skaraborg för att genomföra ett Hästår. Målet är att fylla området runt Axevalla med olika hästaktiviteter och få fler att upptäcka möjligheterna på Axevalla och Skålltorp.
Under de senaste åren har stora investeringar gjorts på Axevalla travbana. Stallar har renoverats, nya träningsbanor har byggts, och på travbanans innerplan har tävlingsbanor för islandshästar anlagts. Dessutom hyrs körhallen vid travet regelbundet ut till westerntävlingar och hästpremieringar.
Nu under våren 2018 flyttar Skaraortens Ryttarförening in i den nya anläggningen på Skålltorp bara några hundra meter bort.
Nu ska området fyllas med ännu mera innehåll.
− Vi vill att fler ska få upp ögonen för de här fina anläggningarna, och därför sökte vi pengar till ett Hästår, där vi ska genomföra omkring 15 aktiviteter av olika slag, säger Malin Fahlesson, projektledare för Häståret.
Häståret blir också ett testår, där olika typer av evenemang provas.
− Det kan vara allt från stora tävlingar, kurser och clinics till nätverksträffar eller frukostmöten för hästföretagare, säger Malin Fahlesson.
Vad som ska genomföras är ännu inte helt bestämt, eftersom tanken är att ridklubbar, travföreningar, hästföretagare och andra ska komma med förslag.
− Planen är att evenemangen sedan ska kunna bli hållbara och leva vidare genom att aktiviteterna genomförs i samverkan med andra aktörer, säger Malin Fahlesson.
Island, western, trav och ridsport finns redan nu på travbanan och ridskolan Skålltorp. Men det är sällan olika grupper möts.
- Hästsektorn i Skaraborg är en mycket splittrad arena med isolerade aktiviteter inom olika intresseområden. Samtidigt är hästen en gemensam nämnare, och alla hästar har samma grundläggande behov och beteenden. Själva hästnäringen skulle tjäna mycket på att enas över disciplingränserna och se utvecklingen inom hästsektorn som en gemensam fråga, säger Malin Fahlesson.
Ett annat mål med häståret är att locka människor utifrån till området.
− Vi vill göra Axevalla och Skålltorp till besöksmål för hästintresserade människor från hela Skaraborg och även övriga delar av Sverige, säger Malin Fahlesson.
Pengarna till Häståret kommer dels från EU:s landsbygdsprogram, som bidrar med maximalt 313 000 kronor, dels från Leader Nordvästra Skaraborg som bidrar med 154 000 kronor.