Hästlängds avstånd – så håller vi nere smittspridningen

3 april, 2020 | av: Anna Nyberg
Det kommer att dröja en tid innan det blir fulla läktare i körhallen igen.

Just nu påverkas vi alla av effekterna av coronapandemin. Samhällets inbromsning har en stor påverkan på all verksamhet, och en rad arrangemang på Axevalla den närmaste tiden är inställda, även om de vanliga travtävlingarna pågår som vanligt.

Skara Hästland tipsar om vad vi inom hästsektorn kan göra för att bidra och hjälpa till i detta tuffa läge, och har här samlat en rad användbara länkar.

Hästsport kan till stora delar utföras utomhus, och vi är redan vana vid att hålla en hästlängds avstånd till varandra. Det gör att smittrisken är mindre än vid andra sporter där utövarna är betydligt närmare varann.

Därmed kan i nuläget både ridskolor och travskolor fortsätta sin verksamhet ungefär som förut, med vissa restriktioner.

Här finns Svenska Ridsportförbundets information.

Axevalla travskola fortsätter men med vissa restriktioner, läs mer på travskolans Facebook.

De ordinarie tävlingarna inom travsporten fortsätter, men utan publik.
Däremot pausas alla provlopp, bygdetrav, ponnytävlingar och ponnykval från och med den 1 april och tills vidare.

Här finns samlad information från Svensk Travsport

Inom ridsporten stoppades all tävlingsverksamhet från den 29 mars och fram till 31 maj. Det senaste beskedet, publicerat 3 april, är att detta gäller all tävlingsverksamhet, även om tävlingarna skulle samla färre än 50 personer.
Läs mer här.

Det finns också flera möjligheter att delta i digitala tävlingar, bland annat via appen Ridely och Dressage Power.

Svenska Islandshästförbundet var tidigt ute med att ställa in alla tävlingar, och kör i stället olika digitala tävlingar under samlingsnamnet Corona cup.

Inom western har WRAS beslutat om tävlingsstopp fram till 31 maj, den stora tävlingen Spring Break som Swedish Reining Horse Association SRHA skulle ha haft på Axevalla 22-26 april blir inte av.

Även andra evenemang som skulle ägt rum på Axevalla är inställda, såsom alla islandshästtävlingar under april-maj, ytterligare westerntävlingar under våren samt en stor visning i maj av jordbruksmaskiner som Gunnars Maskiner stod bakom.

Många tränare erbjuder träning på distans med hjälp av digitala verktyg. Kanske dags att prova det, både för dig som elev och dig som är tränare?

Försäkringsbolaget Agria har satt ihop följande checklista:

Åk inte till stallet om du har symptom på sjukdom
Det viktigaste av allt är att stanna hemma om du känner dig sjuk, eller att du är på väg att bli sjuk.

Gör en back up-plan
Se till att det finns en plan för vad som händer om du som hästägare blir sjuk eller om du av någon annan anledning inte kan ta dig till stallet. Vem ska ta hand om hästen, vad ska hästen äta, vilket täcke ska användas, eventuella mediciner, vilken utrustning hästen har och andra rutiner. Gör en lista över hästens dagliga rutiner.

Undvik onödiga risker
Att hantera stora djur som hästar innebär alltid en risk. För att inte riskera att behöva uppsöka sjukhus - i en tid när sjukvården är pressad - kan det vara bra att inte utsätta sig för onödiga risker. Om din häst till exempel har vilat ett par dagar kan det vara klokt att låta den rasta av sig innan du sitter upp.

Hjälps åt i stallet
Behöver du åka till stallet varje dag, eller kan ni hjälpas åt? I de större stallen kan det funka bra att göra upp ett schema för att minska antalet personer som är där samtidigt.

Umgås utomhus
Om ni är flera i stallet samtidigt kan det vara bra att ta fikan utomhus istället för i en trång sadelkammare.

 Undvik onödiga besök
I stallet bör endast de personer som äger hästen eller ska rida den vara. Att i dagsläget bjuda med familj och vänner kan innebära större risk för smittspridning.

Egen utrustning
Om det är möjligt kan det vara bra att inte dela stallutrustning med flera andra, som skottkärror, grepar och sopkvastar. Om det inte är möjligt, kan handskar vara en bra idé.

Se över fodret
Att "hamstra" foder är ingen bra idé, men se till att det finns kraftfoder, hö och spån, torv eller halm så att det räcker ett tag framöver. Om din häst har en lugnare period just nu - glöm inte att se över foderstaten för att undvika kolik.

Undvik onödiga resor
Folkhälsomyndigheten avråder just nu från alla icke nödvändiga resor inom landet, och många tävlingar är inställda. Överväg om din resa är nödvändig innan du till exempel kör hästen till en träning. Många tränare håller även lektioner online eller via länk i mobilen.

Tvätta händerna!
I stallet är vi vana att tvätta händerna ofta - fortsätt med det, det bidrar till att minska smittspridningen. Gör till en vana att tvätta händerna när du kommer till stallet och när du går därifrån.

För hästföretagare kan framför allt tävlingsstoppet inom ridsporten innebära ett ekonomiskt avbräck. Detta eftersom hästägare kan välja att ta hem sina hästar från unghästutbildare, eftersom hästarna just nu inte kan matchas mot championat – eller för att hästägarna förlorar inkomster under pandemin och inte har råd att ha hästen bortlämnad.
LRF Häst följer utvecklingen och Hästdelegationen kommer att sammanträda digitalt med täta intervaller för att stämma av läget och identifiera frågor som vi gemensamt behöver arbeta vidare med, för att stötta hästföretagarna i vardagen, skriver LRF Häst på sin hemsida

Det finns också olika typer av lättnader för företagare. Läs mer om dem på Skatteverkets sida.

Slutligen, viktigt i detta läge är att behålla lugnet och framför allt hålla debatten på en saklig nivå. Det blir ofta en väldigt hård ton på sociala medier.
Låt oss hjälpas åt för att hålla en god dialog, där olika synpunkter förs fram, men där vi lyssnar på varandra och respekterar att vi har olika åsikter i detta.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram