Beridet bågskytte

Mats Woxmark som tävlar i beridet bågskytte

Några av Sveriges främsta utövare av beridet bågskytte kommer till Skarahästivalen lördag 29 september. Mats och Ylwa Woxmark är tränare och coacher i beridet bågskytte och Mats har dessutom medaljer både från SM och VM.
De gör uppvisningar under Skarahästivalen och publiken kommer också att få tillfälle att prova pil och båge, dock inte från hästryggen.
Beridet bågskytte är en officiell gren inom Svenska Bågskytteförbundet sedan den 1 januari 2016 och är precis som det låter, du rider och skjuter pilbåge -  samtidigt! Grenen har sitt ursprung i den tiden då vi människor valde att tämja hästarna för att komma närmare viltet, det vill säga jakten, men användes på grund av sin effektivitet också snart i krig. På tävling måste du rida i hästens snabbaste gångart, galopp, samtidigt som du ska skicka iväg en eller flera pilar mot ett eller flera mål på olika banor. Du skjuter framåt, åt sidan, bakåt, ibland på "fel sida", ibland också nedåt och uppåt. I Sverige och Europa tävlar vi främst på tre banor: den ungerska, den koreanska och den polska jaktbanan, men det är också  många som inte vill tävla utan väljer att utöva den här sporten tillsammans med sin häst, för att den ger ett väldigt bra samarbete.

 

© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram