Utifrån ser det ut som ett ganska vanligt ridhus, om än skinande nybyggt. Men inuti finns modern teknik med sensorer som gör att ritter kan filmas med en kamera som automatiskt följer ekipaget. Dessutom finns en högtalaranläggning av hög klass i Louise Albanssons nya ridhus.

Den sista delen av Skara Hästlands kurs om digitalisering
inom hästsektorn var ett studiebesök på Louise Albanssons anläggning i Härlunda
utanför Skara.
Ett 20-tal deltagare blev visade runt på anläggningen, som förutom ridhuset består
av en bodel med gästrum och rymligt allrum, men utsikt över ridhuset.
Detta stod klart i våras, och nu återstår bara att inreda gäststallet, där det ska finnas fyra boxar och en spolspilta.
Anläggningen kan både användas för enskilda träningar och för kurser, främst inom dressyr, men även en utövare av frihetsdressyr har bokat in sig för att hålla träningar på anläggningen. Och så blir det sadelprovningar en gång i månaden.
− Min tanke med anläggningen är att det ska vara en god känsla att komma hit, sade Louise som berättade att hon själv bearbetat varje tegelsten i de två fondvägarna i bodelen, och att det kommer att finnas värmedynor på läktaren, så att åskådare slipper frysa.
Den goda känslan ska också ha ett annat syfte.
− Inom dressyr kan det vara hårda armbågar. Jag vill hellre se en peppande kultur och gärna projektverkstad, sade Louise.

Gården i Härlunda är Louise Albanssons föräldragård, som hon
nu tagit över. Hon började med att anlägga en ridbana, bland annat för att testa
det underlag hon sedan lade in i ridhuset.
− Jag ville ha ett underlag med bra svikt, och därför har jag först 50 cm lerjord,
och på det dräneringsgrus, stenmjöl (0,8) och pinnflis, som jag har fyllt på
efterhand.
Dessutom var det viktigt för Louise att ha ett ljust ridhus. Tak och väggar är därför målade i ljusgrått och hon har använt mycket trä, även det målat ljusgrått.
− Träet bidrar också till att ljud dämpas och miljön blir bra.
Ridhuset är 65 meter långt och yttermått på bredden är 22
meter, vilket ger plats för en 20×60-bana.
− Tänk på att industristandard är 19,8 meter när ni bygger, uppmanade Louise.
Största delen av kostnaden, runt 8 miljoner, har Louise Albansson fått stå för själv. Men hon har också fått landsbygdsstöd från länsstyrelsen på en miljon, samt 200 000 kronor från Leader till den digitala tekniken, för att ridhuset ska kunna användas av fler.
− Bygget höll inte budget, och ett skäl till det var de höga kraven på brandskydd när vi ville ha en boendedel i byggnaden.
Med hjälp av dressyrekipaget Sandra Wickström och Collin och deras tränare Pia Björk fick deltagarna uppleva hur den moderna tekniken kan användas.
Kameran som Louise har köpt är en Pixio-kamera från Sony,
som kostar runt 50 000 i inköp.
− Jag gick på rekommendation från Elon-butiken i Skara, eftersom det är viktigt
för mig att handla lokalt, sade Louise.
Deltagarna vid studiebesöket kom från olika håll inom hästsektorn.
Jeannette Lilja bedriver avel med seminstation i Åsjömad, Halland, Åse Ericson har islandshästverksamhet utanför Falköping, Helena Kristensson från Göteborg är jurist med hästjuridik som specialitet, Tobias Löfstrand är foderproducent utanför Lidköping med inriktning korn och linfrö, och Sara Källson som bland annat smider måttillverkade bett – för att bara nämna några.

Deltagarna hade många frågor att ställa och uttryckte stor uppskattning över vad de sett, och över chansen att få träffas.
Studiebesöket avslutades med att Ylva Larsson från Videquus berättade om ännu en digital lösning som finns i hästsektorn – en kameraövervakning över boxen, där systemet genom AI lär sig vad som är hästens naturliga beteendemönster och sedan kan larma vid kolikanfall, eller om hästen rullar fast, eller om någon kommer in i boxen vid en oväntad tidpunkt.
Ylva kunde också presentera fakta om hur mycket hästar sover eller vilar under ett dygn, utifrån de mätdata som företaget samlar in.
Läs mer om Videquus här.
Videquus är ett av de företag som samlats i nätverket Horsetech of Sweden, som du kan läsa mer om här.
Du kan läsa mer om studiebesöket och Louises anläggning i Skaraborgs Läns Tidning (endast för prenumeranter)
P4 Skaraborg var också på plats och gjorde en intervju. Följ länken och gå in och lyssna vid 2.08.
