Här finns möjligheter till en kanonbana för fälttävlan

14 maj, 2012 | av: AlizonWeb

-Här kan man lägga banan, /_coupon.php

Fälttävlanstränaren och banbyggaren Björn Kastenman från Skövde blir lyrisk när han blickar ut över Axevalla hed. I sitt inre har han redan ritat upp en terrängbana på elitnivå. På ett möte om fälttävlan den 7 maj fick han dela sina visioner med flera.

Det är den norra delen av Axevalla hed som enligt Björn Kastenman har optimala förutsättningar helt naturligt för en terrängbana – på högre nivå. Mindre hinder skulle däremot försvinna på det stora området. Heden är stor nog att rymma en trestjärnig bana, och Björn menar att det inte är några större problem att på sikt få arrangera SM och NM, samt även EM för juniorer/young riders.

Resterna av skyttegravar på Axevalla hed kan lätt formas om till terränghinder. Lotta Palm Karlsson

En miljon kronor
Men det kostar i både tid och kraft. Det är rimligt att räkna med en miljon i startkapital för att bygga banan, och sedan måste det till en ekonomisk uthållighet.

Inne på Axevallatravets område är det fullt möjligt att bygga upp en fälttävlansbana i ett mindre format, med träningshinder och tävlingshinder upp till cirka 90 cm. Det borde också vara möjligt att bygga en derby-bana, som börjar med vanlig banhoppning och sedan går ut från banan med fasta hinder i del två.

Ger nya ryttare
I Västergötland finns det uppskattningsvis 500 fälttävlansryttare. En majoritet av dem tävlar på häst men ett växande antal är ponnyryttare. Varje bana som byggs genererar 25 nya ekipage, enligt Björn.

I dag finns det tävlingsbanor i Mariestad, på Ljuslingsbacken i Borgunda, i Trollhättan och Tranemo och den återuppståndna Baldersnäs i Dals Långed. Den nybildade klubben i Hajjerna utanför Alingsås är på gång med ytterligare en, medan ytterligare klubbar har eller har haft banor som inte längre hålls i skick.

En tänkbar fortsättning är att bjuda in till ett bredare möte med klubbar som har ett engagemang för fälttävlan, och diskutera i vilken regi fälttävlansbanor kan byggas på heden och inne på Axevallas område.

/Anna Nyberg
Projektledare

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram