Husaby hästakut räddar liv

19 september, 2017 | av: Anna Nyberg

Veterinär Ragnhild Hansen, t v, och djursjukskötare Erika Nilsson undersöker en ponny med kolik som kommit in akut.

Sedan våren 2016 finns det åter en hästakut i Skaraborg, tack vare Husaby Hästklinik som då tog över hästsjukhuset i Skara. Kliniken i Skara tar emot 4 000 patienter årligen, och det handlar både om planerade operationer och akuta räddningsinsatser. Men det har inte alltid funnits en kontinuerlig akutverksamhet för hästar i Skaraborg, trots att området är ett av Sveriges mest hästtäta områden.
−Det vore väl konstigt om vi inte skulle lyckas driva akutverksamhet i Skara, där den veterinärmedicinska vetenskapen såg dagens ljus på 1700-talet. Så tänkte vi när vi tog över kliniken, säger Henrik Nyberg, en av ägarna till Husaby Hästklinik.
Det fanns också andra aspekter som spelade in. Alla delägarna, Henrik Nyberg, Anna-Karin Sandberg, Torunn Mehammer och Karin Näsvall, har själva arbetat på hästsjukhuset i Skara, och ville gärna att verksamheten skulle leva vidare.
Åtskilliga hästliv har räddats på akuten i Skara, där det finns möjlighet att göra buköppningar och andra komplicerade ingrepp med kort varsel.
−Om vi ställs inför något riktigt svårt kan vi välja att remittera vidare, men det har vi inte behövt göra hittills, säger Anna-Karin Sandberg, som med jämna mellanrum har akutpass i Skara.

Dessutom utförs årligen 450 planerade operationer med sövda narkoser. Kliniken tar då hjälp av veterinär Laura Hirvinen, specialistutbildad i USA, och Bengt Roneus, veterinär och en av de mest välmeriterade kirurgerna i Sverige.
Kliniken i Skara har operationssal, 25 boxar för stationärvård, isoleringsboxar och mycket teknisk utrustning.

Husaby Hästklinik har 15 veterinärer samt 20 djursjukskötare och djurvårdare anställda, plus en del annan personal.
Företaget finns på tre orter i Skaraborg: I Husaby utanför Götene, på Bjertorps travanläggning i Vara, samt inne i Skara. Numera är Husaby också majoritetsägare i Bergsåkers hästklinik vid travbanan i Sundsvall, och slutligen finns en filial öppen en dag i veckan hos travtränaren Robert Bergh i Marks kommun.
Husaby hästklinik har varit medlem i Skara Hästland sedan starten, och  välkomnar alla insatser för samverkan i området.
−Skara har en historik där hästar har spelat en stor roll, både veterinärt och genom att Axevalla hed var en exercisplats för kavalleriet. I dag är Axevallatravet en stor och viktig aktör, och när vi verkar tillsammans kommer vi framåt på ett helt annat sätt än när var och en arbetar för sig.

Veterinärhistorien i Skara sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Nu är det Husaby Hästklinik som fyller hästkliniken i Skara med verksamhet.

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram