Känd hästuppfödare pratade om mål och kunskap

13 december, 2018

Foto: Anna Nyberg/Skara Hästland

Många ville lyssna på och prata med Eva Gudmundsson.

Sätt mål för din avel, skaffa dig riktig kunskap och lita inte på svaren du får i olika Facebook-trådar.
Det var några råd från Eva Gudmundsson, hästuppfödare och domare i hoppning och exteriörbedömning. Hon föreläste för runt 100 personer på Axevalla Hästcentrum under onsdagsförmiddagen den 12 december.
Föreläsningen arrangerades av Biologiska Yrkeshögskolan BYS och lockade såväl studerande som branschfolk och andra intresserade.
Eva Gudmundsson driver Flemminge gård i Östergötland med närmare 30 avelsston och ett stort antal unghästar.
− Men när jag berättar vad jag gör för andra, säger jag hellre att jag är lantbrukare, för säger jag hästuppfödare tycker folk bara att det låter gulligt, inte som ett seriöst arbete.

Foto: Anna Nyberg/Skara Hästland

Runt 100 personer lyssnade.

Det är viktigt att ta sig själv på allvar som hästuppfödare, och vara stolt över det man gör.
− Fråga alltid dig själv varför du vill avla på ett visst sto. Det spelar ingen roll om du vill ha fram en mästerskapshäst eller en häst att rida i skogen med – så länge du har målet klart för dig.
Sedan handlar det om att skaffa sig kunskap. Eva Gudmundsson delade med sig av kunskap och goda råd under föreläsningen.
Att ha ett sto som inte är för gammalt och som mår bra är en viktig grund. Ett sto som har smärta någonstans har svårare för att bli dräktig, och när ston blir äldre än tolv år har de också svårare för att bli dräktiga.
− Jag möter en hel del stoägare som blir jätteförvånade över att det inte tar sig vid första försöket, men det är kostsamt och kan ta tid att få ett sto dräktigt. Om du inte själv har kunskap, så lyssna på veterinären.

− Var misstänksamma när ni läser råden som människor ger på Facebook, och tänk dig noga för innan du själv skriver något där. Var seriös i allt du gör.
− Om du lämnar ditt sto på en seminstation, ring inte fyra gånger om dagen och fråga hur det går. Hos oss har vi runt 40 ston inne hela tiden under säsong, så visa gärna förståelse för seminstationen.

Eva Gudmundsson redogjorde för de olika alternativen med transportsperma, frusen sperma, embryotransfer och den än så länge ovanliga metoden med IVF på hästar, där man får åka till universitetet i Utrecht i Nederländerna för att få det gjort, och som kan komma till användning om man bara har ett mycket begränsat antal spermier att tillgå.
Både när det gäller embryotransfer och IVF används ett bärarsto, och idealet är att bärarstoet ska ha ett lynne som är så likt moderstoet som möjligt.

Den svenska hoppaveln brukar ses som framgångsrik, jämfört med dressyraveln där det förekommer en del kritik kring avelsarbetet.
Eva Gudmundsson höll inte med om att det är lägre nivå på dressyraveln inom SWB, än på hoppaveln.
− Men vi har färre dressyrryttare än hoppryttare liksom färre dressyrhästar, och de hästarna stannar oftare i Sverige i stället för att exporteras.
Hon gav också publiken några saker att tänka på.
− Det sägs ibland att uppfödarna borde lyssna på ryttarna, som kan berätta hurdana hästar de vill ha. Men hur ska ryttarna veta vad de vill ha om åtta-tio år? Det är vi uppfödare som vet vilka hingstar som kommer att vara gångbara och intressanta i framtiden.
En annan sak gällde att så många avstår från att visa sin häst på treårstestet, eller unghästtestet som det heter från nästa år, med motiveringen att den inte är mogen. Men det är inte bara individen som testas, utan hela generationen, och ju fler som visas, desto bättre statistik blir det över hur de olika hingstarnas avkommor har mognat och vad de visar som treåringar, menade Eva Gudmundsson.
Dessutom är det en värdefull erfarenhet för den unga hästen att ha varit med om treårstestet.
− Det är mer värt att ha gjort treårstestet med dåliga poäng än att inte göra det alls, sade Eva Gudmundsson.

Foto: Anna Nyberg/Skara Hästland

Monica Andersson från BYS (tv) och Eva Gudmundsson.