Nordsvenska hingstar står för bredden på Skara Hästivalen!

18 augusti, 2016 | av: AlizonWeb

Fotografi 1

Föreningen Nordsvenska Hästens ekipage till Svenska Avelsföreningens populära showprogram på Skara Hästivalen är duktiga Team Eloge Häst & Skog från Nossebro med sina fyra avelsgodkända hingstar Albertino 1969, Heirums Nils 1958, Rolex 1937 och Djärv 2059.
De kan köras i enbet, par och romarspann. På Skara Hästivalen den 10 september har de tänkt att presentera romarspannet då de fyra hingstarna körs i bredd. Mäktigt!

År 2003 startades Team Eloge i samband med gårdsköp och köp av den godkända hingsten Eloge 1903. De är ett litet företag som ägnar sig åt hingsthållning och utställning samt i viss mån inkörning och uppdragskörning på gården Bäreberg Lillegården, Nossebro. Familjen består av Peter och Josefine Gerborn med barn som alla är delaktiga i företaget.

Den nordsvenska hästen har sedan nära hundra år avlats för användning i skogsbruket och har på grund av att körbarhetsegenskaperna prioriterats i avelsvärderingsarbetet utvecklats till en av världens mest lämpade för detta ändamål. Rasen har på senare tid också visat sin mångsidighet genom användning inom hästturism och andra brukskörningar. Målet är att genom avelsvärdering grundad på härstamning, avkommebedömning, exteriörbedömning och obligatoriskt bruksprov vidmakthålla och förbättra rasens mycket goda draglagsegenskaper och sundhet.

Den Nordsvenska Brukshästen är en medelstor kallblodshäst med mankhöjd 145-160 cm. Rörelserna är energiska och taktmässiga. Den är sedan gammalt känd som en häst med ett utpräglat terrängsinne som är energisk, arbetsvillig, uthållig, lättfödd, hållbar, lugn och pålitlig.

Svenska Hästavelsförbundet (SH) är en del av Skara Hästivalen i år och kommer att visa upp ekipage från några av de 30-tal olika raserna som ingår i SH. SH har sitt kansli i häststaden Skara naturligtvis! SH ansvarar för att utfärda hästpass för många hästraser, arrangera sommarpremieringar runt om i hela landet, agera som avels- och serviceorganisation för flera avelsförningar samt driver hästdatabasen Blå Basen! Läs mer om Svenska Hästavelsförbundet på deras hemsida svehast.se!

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram