Nytt beslut om Axevalla hästcentrum

27 september, 2017 | av: Anna Nyberg

Axevallatravet ska bli ett centrum för alla hästutbildningar som bedrivs av Västra Götalandsregionen. Det har naturbruksstyrelsen bekräftat i ett nytt beslut.
Men det kommer att ta ett par år innan det finns beslut om nya byggnationer på Axevalla. Först ska ytterligare utredningar göras.
Tina Ehn (MP) är ordförande i Västra Götalandsregionens naturbruksstyrelse, som fattade beslutet på sitt möte fredagen 22 september.
−Vi beslutade att gå vidare och ta fram en förstudie utifrån planen att Västra Götalandsregionen köper mark i anslutning till Axevalla travbana och etablerar en modern hästanläggning i egen regi, säger Tina Ehn.
Kostnaden för mark och byggnation beräknas till 145 miljoner kronor. Ett elevhem ska också till, men planen är att anlita en extern leverantör av ett elevhem omfattande 140 lägenheter.

Ett annat alternativ som utretts har varit att regionen ska bygga sitt hästcentrum någon annanstans.
−I utredningen har vi presenterat de alternativa placeringar vi kunnat hitta, såsom Uddetorp och Sötåsen i Töreboda, men vi har kommit fram till att Axevalla var överlägset bäst. Dessutom har vi redan uppdraget från regionutvecklingsnämnden att etablera ett hästcentrum på Axevalla, säger Thor Kempe, chef för drift och anläggning på regionens naturbruksförvaltning.

Hösten 2016 började regionens gymnasieutbildningar för häst flytta till Axevalla. Förslaget var då att Axevallatravet och Västergötlands travsällskap skulle bygga det som krävdes och sedan hyra ut det på ett långtidskontrakt till regionen. Men naturbruksstyrelsen sade nej till det och en ny utredning gjordes.
Nu är planen att Västra Götalandsregionen ska köpa mark vid Axevalla och själva bygga.
Nästa steg i processen är att göra en fördjupad förstudie och ta fram översiktsritningar. Sedan ska beslut om byggstart tas i Västra Götalandsregionen, och bara den processen kommer att ta ett par år. Några byggen kommer inte att kunna påbörjas förrän tidigast 2019.

Här kan du hitta naturbruksstyrelsens handlingar inför mötet 20170922.

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram