Axevallatravet

Axevalla – från travsport till hästarena

En gigantisk hästanläggning med otaliga stallar, banor för träning och tävling, hagar, en stor hall för ridning eller körning – och detta toppat med en ståtlig restaurang som kan servera 500 sittande gäster. Strax intill ligger en ridskola med stallar och två ridhus, omgivet av marker med fina ridvägar.

Nej, vi är inte på något lyxigt ställe i Tyskland eller hos någon miljonär i USA. Vi är här, på Axevallatravet mellan Skara och Skövde.

Huvudbyggnaden på Axevalla är imponerande stor, och den stora ytan på innerplan ser ut att bara vänta på att tas i bruk.

Allt detta har vi redan, fast vi inte riktigt ser det. I stället fastnar blicken på några bräder som borde bytas ut, en vägg som behöver ha ny färg, och lokaler som har sett bättre dagar.

Men om det blir som vi hoppas med Skara Hästland, så är tiden för att lappa och laga förbi, eftersom vi i stället vill ta ett större grepp kring Axevalla och Skålltorp.

Öppna stalldörrar, sulkys redo för att användas, hästbussar redo för transporter. Axevalla är en anläggning som är i gång alla dagar i veckan, året runt.

Bredd redan i dag
Axevallatravet är en av Sveriges största travbanor, med tävlingsdagar året runt och med Stochampionatet i juli som juvelen i kronan. I vardagen befolkas travet av de fasta tränarna liksom ett stort antal amatörtränare.

Här finns också travskolan, Uddetorps naturbruksgymnasium, hovslagarutbildningen som bedrivs av Biologiska Yrkeshögskolan BYS samt en veterinärklinik. Alldeles vid entrén ligger också en rymlig hall för ridning och körning.

Det finns många utmaningar i projektet Skara Hästland. En är att vidga användningen av Skålltorp och Axevalla utan att tränga undan kärnverksamheterna.

En annan utmaning handlar om den mentala resa som detta projekt för med sig. För handen på hjärtat, hur väl känner vi varandra i hästvärlden?

Olika språk
Jag som är projektledare har hållit på med hästar och ridsport sedan jag var liten, men travsporten kan jag oerhört lite om. Travbanechefen Benny Ternemar på Axevalla och jag har därmed bytt en hel del kunskap med varann.

-Jaha, nu hoppade sjuan, säger Benny under ett lopp och jag söker med blicken efter en häst som är på väg över räcket med sulky och allt. Någon sådan finns förstås inte, eftersom en hoppande häst på travbanan helt enkelt slår över i galopp.

-Vi behöver tänka på möjligheterna att rida fram, säger jag till Benny när vi pratar om ridsporttävlingar på Axevalla, och jag ser hur hans hjärna går på högvarv när han föreställer sig vägarna som verkar behövas för att komma till de olika ställena. Men för mig betyder framridning helt enkelt förberedelsen inför sin tävlingsstart.

-Du menar värmningen, säger Benny lättat, och plötsligt förstår vi varandra igen.

Varje dag tränas travhästar på de olika banorna vid Axevalla.

Hästliv varje dag
Tankarna bakom Skara Hästland är inte unika. Flera travbanor i Sverige har anlagt tävlingsbanor för ridsport och islandstävlingar på sin inneroval, och olika klubbar hyr in sig någon eller flera gånger om året.

Men vår vision är större än så. Vi ser en samlingspunkt som sjuder av liv både vardagar och helger, med olika typer av tävlingar och andra evenemang, en plats där hästmänniskor från olika världar möter varandra och berikar varandra. Ett Hästland, helt enkelt.

/Anna Nyberg, projektledare

www.axevalla.se

© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram