De små ponnyerna står stadigt uppbundna i spiltor medan unga tjejer vant selar på.
Det är en helt vanlig kväll på ponnytravskolan på Axevalla, apoplectic där verksamheten pågår sex dagar i veckan.
Vi är inne i det nya och fräscha stallet invid körhallen, precis vid infarten till travbanan. Bygget stod klart 2010 och blev ett hem för bland annat ponnytravskolan. Just den här dagen är det några av de mer rutinerade eleverna som har lektion, med två viktiga mål i sikte: Tävlingar i ponnytrav och en kadrilj i samband med På Landet-festivalen.
-Vi har verksamhet sex dagar i veckan, berättar instruktören Stina Hallerstedt medan hon övervakar selningen av ponnyerna, som tjejerna hanterar alldeles utmärkt. De snor vant fast alla remmar och får sele och sulky att sitta perfekt.
Spänningen lockar
Tvillingarna Amanda och Linnéa Dahlén hjälps åt med gotlandsrusset Druva. De har gått i travskolan i sex år nu.
-Det som är skojigt med travet, det är spänningen, säger Amanda.
Även Hidalgo är ett gotlandsruss, och han förbereds strax intill av Ebba Järnefors och Frida Larsson.
-Jag red förut, men här på travskolan får vi lära oss mer om hästen, om hur den fungerar och varför hästar gör som de gör, berättar Ebba.
Travskolan har totalt åtta ponnyer. Fyra av dem är gotlandsruss och fyra är shetlandsponnyer – det är de raserna som får tävla i ponnytrav. Dessutom har travskolan fyra varmblodstravare.
Grundlig utbildning
Både barn och vuxna går på travskolan , och grupperna består av maximalt åtta elever.
-Lektionerna är två timmar långa, och börjar med selningen, berättar Stina Hallerstedt. Med så långa lektionspass hinner vi också lära ut mer om hästen och hela hanteringen omkring den.
Många travbanor i Sverige erbjuder travskolor för både ungdomar och vuxna, som ett sätt att få fler intresserade av travsporten. Men få travbanor erbjuder en körhall som verkligen gör det möjligt att oavsett väder och vind och under säkra former testa livet bakom sulkyn.
/Anna Nyberg, projektledare