Så påverkas hästsektorn av coronasmittan

18 mars, 2020 | av: Anna Nyberg

Ridskolor och travskolor är öppna som vanligt men med en del restriktioner. Däremot är många hästevenemang inställda och travtävlingar körs utan publik. Det finns också anledning för hästägare att tänka igenom sin beredskap. Har du till exempel någon som kan rycka in och ta hand om din häst om du blir sjuk?

Skara Hästland uppdaterar dig på läget och tipsar om bra ställen att läsa vidare.

I dag onsdag 18 mars går utbildningen på Axevalla Hästcentrum över till distansundervisning. Detta gäller gymnasieelever liksom vuxenstuderande på Biologiska Yrkeshögskolan, bland annat hovslagareleverna, och Yrkesvux. Läs mer här.

Axevalla travskola kommer att bedriva verksamheten som vanligt tills dess att det kommer andra direktiv, skriver travskolan på sin Facebook under tisdagen. Men de stryker också under att elever inte ska komma dit om de är det minsta lilla sjuka, har symptom på sjukdom, eller har varit utomlands den senaste veckan.

Den som sjukanmäler i tid får ta igen kurstillfällen senare.

Skaraortens Ryttarförening och ridskolan Skålltorp följer de rekommendationer som Svenska Ridsportförbundet gått ut med, vilket också många andra ridskolor i området gör.

I grunden pågår ridskoleverksamheten precis som vanligt, med uppmaning till ridelever att stanna hemma om de känner sig krassliga.
En del ridskolor har också begränsat antal medföljande till ridskoleelever, och beslutat att rideleverna bara får komma till ridskolan i samband med att de har ridlektion – detta för att minimera antalet besökare.

Läs på hos din ridskola vad som gäller!

Svenska Ridsportförbundets information om coronaviruset

Travtävlingar genomförs som tidigare, men utan publik och med hälsorestriktioner för dem som vistas på stallbacken.
Läs mer hos Svensk Travsport.

En del ridsporttävlingar i vårt område ställs in medan andra arrangörer fortfarande planerar att genomföra tävlingarna. Läs noga på Tdb och Equipe online om vilka regler som gäller för arrangemanget. Om en tävling ställs in ska alla deltagare få mail om detta.

Svenska Islandshästförbundet avråder starkt från att arrangera tävlingar under mars månad. Läs mer här.

För övriga evenemang, som kurser, clinics, avelsvärderingar osv, kolla noga innan så att evenemanget verkligen genomförs innan du åker.

För anställda och egenföretagare, något som är vanligt inom hästsektorn, har regeringen föreslagit att karensavdraget tillfälligt slopas, liksom att kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden tillfälligt avskaffas. Förslaget innebär att du som är sjuk kan vara hemma från jobbet i upp till 14 dagar utan läkarintyg.
Staten tar också tillfälligt över kostnaderna för sjuklön som betalas ut under de första 14 dagarna.
Företag får också anstånd med att betala in skatt och arbetsgivaravgifter.
Läs mer på regeringens hemsida

Är det okej att umgås med hästar som vanligt under denna period? Ja, det är det. Det finns inga bevis för att smittan överförs från häst, hund eller katt till människa.

Däremot finns det ett speciellt ekvint coronavirus, alltså coronavirus som drabbar hästar. Det har tidigare varit relativt ovanligt men under 2020 har det konstaterats på fler håll i Sverige, bland annat i Dalsland i januari.

Läs mer om detta virus på SVA

Svenska Blå stjärnan ger råd till djurägare att planera för en situation där det kan bli svårt att exempelvis få tag i foder. Läs mer här

Tidningen Ridsport tipsar om hur du som hästägare kan förbereda dig.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram