Trendspaning och visioner när Skara Hästland blickar framåt

28 januari, 2020 | av: Anna Nyberg
Stora visioner kom på pränt under arbetet.

Träningar via videolänk med Sveriges främsta tränare, föreläsningar med experter inom hästforskning, mötesplatser för hästföretagare, och flera ur den svenska eliten inom ridsport och travsport har valt att flytta till området.

Så lyder några av de visioner kring Skara Hästland som mejslades fram under styrelsens strategidag måndag 27 januari. Men på vägen dit finns det en del att ta itu med.

Skara Hästlands ordförande Gunnel Marwén Kastenman inledde strategidagen med en framtidsspaning. Hon tog bland annat upp megatrender som artificiell intelligens, digitaliseringen och den tekniska utvecklingen.
Hon var inne på klimat och hållbarhet, något som hästsektorn nu måste börja förhålla sig till på allvar. Gunnel tog också upp urbaniseringen, som går fortare i Sverige än i något annat land i Europa.

Framtiden för Skara Hästland formades.

Därefter gjorde alla deltagare i mötet ett eget framtidsarbete om Skara Hästland som 2030 har blivit en nationell faktor att räkna med. Vad skriver tidningarna om Skara Hästland 2030? Idéerna flödade om tävlingar som sker via videolänk för att slippa kostsamma transporter, om nyårsfirande för hästägare och hästar i en garanterat fyrverkerifri miljö, om ett innovationscentrum för häst, och om ett hästcafé som bland annat serverar maskburgare direkt från gödselstacken.

Många goda idéer landade på pappren under arbetet.

I närtid gäller lite mer konkreta fokusområden.
Skara Hästlands styrelse landade i att det fortsatta arbetet ska ha två spår:
- Dels att utveckla anläggningarna Axevallatravet och Skålltorp, där Skaraortens Ryttarförening finns, och på olika sätt knyta samman anläggningarna
− Dels att verka för hästföretagandet och hästsektorn i regionen, genom nätverksträffar, genom att lyfta fram medlemmar och anläggningarna, och genom att kommunicera ut vad som händer i området samt inom hästsektorn i stort, bland annat inom teknik, innovation och hästföretagande.

Ett förslag som kom upp var att göra en enkät bland medlemmar samt hästföretagare i området kring behov och önskemål.

En angelägen fråga är också att hitta en finansiering av Skara Hästlands verksamhet. Ansökan om olika projektmedel kommer att vara en viktig källa till finansieringen framöver.

Maria Karlsson, Lena Rydefjord, Marina Bengtsson, Malin Tell och Louise Albansson var några av deltagarna på strategidagen.
« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram