Visionen blir verklighet: En multiarena för hästsport på Axevalla travbana!

23 november, 2015 | av: AlizonWeb

Vision-151124-1Naturbruksförvaltningen inom Västra Götalandsregionen har beslutat att förlägga alla sina hästutbildningar på Axevalla travbana. Samtidigt görs satsningar på islandshästbana och ridbanor på innerplan. Detta innebär att Axevalla blir en arena som kan husera stora hästtävlingar och utbildningar inom många discipliner.

Att göra Axevalla travbana till en multisportarena för hästsport har varit Skara Hästlands vision ända sedan förstudien som gjordes 2012. Tillsammans med Västergötlands Travsällskap och Naturbruksförvaltningen inom Västra Götalandsregionen blir detta nu verklighet. Skaraortens Ryttarförening planerar också om- och nybyggnation för att möta den utveckling som sker vid Axevalla. Tanken är att ryttarföreningens lokaler och hästar också ska ingå som en del i den nya satsningen.

Många organisationer är involverade, bland andra: travbanan, Skaraortens Ryttarförening med ridskolan Skålltorp, SLU, Skara kommun, Skara Hästland, Biologiska Yrkeshögskolan i Skara och så Naturbruksförvaltningen i Västra Götalandsregionen.

Centraliseringen av naturbruksskolornas hästinriktning till Axevalla travbana medför behov av om- och nybyggnationer för att skapa en modern och ändamålsenlig hästanläggning för skolans verksamhet. Ett nytt ridhus kommer att byggas i anslutning till den befintliga körhallen, liksom nya stallar för skolans hästar samt elevhotell.

Tillsammans kommer organisationerna även att investera i nya ridbanor på Axevalla. Två olika banor för islandshäst är inplanerade liksom en stor ridbana som kan användas för exempelvis hopp- och dressyrtävlingar.

Byggprojekten är planerade att påbörjas under 2016 och byggnationer kommer att ske etappvis under de närmaste åren. Hösten 2016 kommer den första årskursen på hästgymnasiet kunna börja sin utbildning på Axevalla.

Den 8 december 2015 arrangeras öppet hus på Axevalla travbana. Då bjuds det på uppvisningar och information för att blivande elever ska kunna få en inblick i gymnasieutbildningen där.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram