Blod, syre och muskler på föreläsning om hästens träning

13 november, 2020 | av: Anna Nyberg
Nina Magnusson

Det blev en ordentlig genomgång av hästens fysiologi när Nina Magnusson föreläste om hästens träning på torsdagskvällen 12 november. Ett 40-tal deltagare följde den digitala föreläsningen, som var en del i Häståret.

Nina Magnusson är utbildad hippolog som har vidareutbildat sig inom fysioterapi. Hon driver företaget Hippofys som har fokus på friskvård för häst.
Nina började med att redogöra för vad som ligger i ordet kondition.
Det är ett sätt att beskriva kroppens förmåga att ta upp syre.

Hon konstaterade att det är lätt att gå för fort fram med hästens träning eftersom hjärta och lungor stärks mycket snabbare av träning än muskler, senor och ligament, och framför allt skelettet.

Nina redogjorde för de olika begreppen vilopuls, maxpuls och arbetspuls, och visade också bilder på hur kurvorna såg ut för en häst som tränats med pulsmätare, något hon rekommenderade alla som håller på med hästar i tuffare träning att använda.

Nina Magnusson gick också igenom blodets sammansättning, och hur den förändras när en häst anstränger sig hårt.

Hon berättade om hur musklerna är uppbyggda och fungerar, liksom om hur laktat, även kallat mjölksyra, påverkar hästen, och om tröskelgränsen 4 mmol/liter blod, när hästens kropp inte längre förmår transportera bort laktatet, som då blir kvar i musklerna.

Nina slog fast sambandet mellan väl avvägd träning, vila och mat, som hon ritade upp i en triangel där alla benen var lika långa. Om träningsbenet blir längre än vilobenet påverkas hästen negativt. Men vilan kan också med fördel vara aktiv, såsom promenader eller annan rörlighet.
− Hästar är byggda för att ströva, så det kan de göra under vilan, sade Nina Magnusson, som också fick många frågor från de närmare 40 deltagarna som kom från hela Sverige, från Lund i söder till Härnösand i norr.

Föreläsningen skedde inom ramen för Häståret, som genomförs med stöd av Leader nordvästra Skaraborg och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Skara Hästland samarbetade också med HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse i arrangemanget.

Läs mer om Nina Magnusson på hennes hemsida.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram