Equiterapeut från Skaraborg har skrivit ny hästbibel

13 november, 2018 | av: Anna Nyberg

Boken RehabHorse1

Att skriva enkelt om svåra ämnen. Det är syftet med boken RehabHorse – vägen till en friskare häst, boken som borde vara den givna julklappen till alla hästägare.
− Det är en tvärsöver-bok om allt från skador till frisk häst, säger equiterapeuten Charlotta Lindgren från Resville, en av författarna.

”Min häst vill inte böja halsen åt vänster när jag gör morotstricket. Vad kan det bero på?”
”Min häst känns annorlunda när jag rider. Jag har varit hos veterinären men det finns ingen hälta. Vad kan det vara?”
Sådana typer av frågor är grunden för boken RehabHorse.
− Det finns ett antal återkommande frågor som vi möter när vi behandlar hästar. Vi har helt enkelt valt ut 25 av de vanligaste frågorna och skrivit om dem, säger Charlotta Lindgren, equiterapeut som bor i Resville mellan Skara och Lidköping och arbetar med hästar både i Sverige och i andra länder. Hon är bland annat knuten till Husaby Hästklinik.

Charlotta Lindgren är diplomerad equiterapeut och TCM-akupunktör med kiropraktik som specialitet.

De olika kapitlen går igenom hästen del för del, hela tiden med målet att vanliga hästägare ska kunna förstå.
− När din häst blivit behandlad och du fått en plan för rehabilitering är det inte alltid så att du vet exakt vad du ska göra i alla fall. Du kan ha fått lite svävande svar, säger Charlotta Lindgren, som hoppas att boken ska vara en hjälp i det läget.

Åsa Pernes är hästfysioterapeut och journalist, och den andra författaren till boken.
− Boken ska vara överskådlig, och vi tänker att den ska finnas i stallet så att den alltid är tillgänglig. Tänk alla gånger någon häst i stallet är lite svullen någonstans eller beter sig annorlunda, då ska du kunna slå upp i boken och få hjälp, säger Åsa Pernes.

Boken är också fylld med praktiska tips, om när hästen bör stretchas, om varför det inte är så bra med bandage i hagen på en senskadad häst, och vad som egentligen kan rymmas i ordet boxvila.
− Om en häst blir helt galen av att stå ensam inne i en box kanske det inte är den bästa lösningen, säger Åsa Pernes.
− Vi vill att hästägarna ska våga lita mera på sin egen känsla som hästägare. Det är ägaren som känner sin häst bäst och uppfattar nyanserna, säger Charlotta Lindgren.
Författarna hoppas också att hästägare ska bli mer uppmärksamma på sina hästar.

Åsa Pernes är utbildad hästfysioterapeut

− Det handlar om att reagera i tid även på diffusa symptom, säger Åsa Pernes.

De är samtidigt tydliga med att boken inte på något sätt ersätter veterinärvård. En återkommande uppmaning i boken är att ta kontakt med veterinär.
− Flera veterinärer har också faktagranskat våra texter så att de håller måttet. Men i dag kommer hästarna till mig efter att de blivit skadade, som en del i rehabiliteringen. Vår förhoppning är att vi kan hjälpa hästägare att upptäcka problem tidigare, säger Charlotta Lindgren.
Bokens titel är RehabHorse 1, och tanken är att det ska bli en fortsättning.
− Exakt vad vi tar upp i nästa bok får vi se. Det beror på vilken respons vi får på denna bok, säger Åsa Pernes.
Boken vänder sig till ägare av alla slags hästar. Den kostar 699 kronor, och säljs hos några av Skara Hästlands medlemsföretag, Husaby Hästakut, Skara Hästsport och Butiken På Landet.
Den kan också beställas via hemsidan hastbocker.se, och köpas på hästmässan i samband med Sweden International Horse Show på Friends.

Författarna Åsa Pernes och Charlotta Lindgren tillsammans med Helena Korduner på Skara Hästsport, en av återförsäljarna av boken RehabHorse.

 

 

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram