Helena hittade hem med hästkrafter från Island

16 oktober, 2018 | av: Anna Nyberg

Helena Stadin har alltid ridit och hållit på med hästar, men när hon red islandshäst för första gången hände något.
− Det var något helt annat än jag hade trott och en månad senare köpte jag min första islandshäst, berättar Helena Stadin som i dag driver ridskola med sina islandshästar.
En bit utanför Lidköping åt Läckö till hittar vi Hansagården där Helena Stadin bor med sin familj, hundar, katter och ett tiotal islandshästar. Hennes företag Hansagården Islandshästar har vuxit stadigt sedan hon grundade det år 2012.

− Första gången jag red islandshäst var på en turridning, och jag föll direkt för ridbarheten. Hästen var liten men så mjuk och fin, och gick i rätt form. Jag hade ridit ponny och ridhäst innan, men det kändes helt rätt att byta till islandshäst.
År 2012 gick Helena Stadin en distansutbildning för hästföretagare på BYS, Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, och sedan var hjulen i gång. Hon fortsatte utbilda sig och är nu diplomerad ridlärare på islandshäst. Vid stalldörren hänger också en skylt från Svenska Islandshästförbundet som visar att Hansagården är en godkänd anläggning.
− För mig är det viktigt med papper på att jag har en utbildning, liksom att anläggningen är kontrollerad. Det är en kvalitetsstämpel. Jag fortbildar mig också genom att gå kurser, rida för tränare och vara ute och tävla.

I dag har Helena Stadin ett 50-tal elever, såväl unga som vuxna.
− Det är lite fler vuxna är barn, och jag har elever från Skövde, Vara, Grästorp och Vårgårda förutom från närområdet. Många är återvändare och en del använder sina friskvårdspengar för att rida här.
Hon har också en del elever som blivit rädda för att rida men vill övervinna sin rädsla.
− Med hjälp av de lugna och trygga islandshästarna har de fått hjälp att komma tillbaka, säger hon.

I september i år red Helena Stadin sitt första SM på islandshäst, i grenen gaedingakeppni. Målet med grenen är att kora den mest ridbara hästen, vilket på isländska kallas för gaedingur.
Att tävla islandshäst skiljer sig en del från tävlingar inom dressyr, hoppning och annan ridsport.
− Islandshästvärlden är ganska prestigelös. Du behöver inte ha de flottaste kläderna eller dyr utrustning. Det är också lärorikt att se olika sätt att hantera hästar, och vi har en hel del att lära av varann.
− Det är också roligt att se hur disciplinerna närmar sig varann. Se bara på Denni Bergmann Hauksson, en av de skickligaste ryttarna på islandshäst, som tränas av Pether Markne. Han tränar också bland annat hoppryttaren Malin Baryard Johnson.
Helena Stadin har själv fått inspiration från bland annat hoppryttaren Peder Fredricson och anlagt en egen naturbana i en hage. Där börjar ridpassen med att hästarna får gå ett varv på slingrande stigar och kliva över en och annan stock.

Samarbete och utsuddade gränser inom hästvärlden är områden som Helena Stadin värderar högt. Hansagården Islandshästar är medlem i Skara Hästland och Helena har en suppleantplats i Skara Hästlands styrelse
− Alla former av nätverk är bra, och det är kul och intressant med arbetet i Skara Hästland.
− För islandshästarna har det betytt väldigt mycket att vi har fått banor på Axevalla. Det är fantastiskt bra att knyta samma olika delar av hästvärlden och använda de faciliteter som redan finns.
− På andra islandshästtävlingar måste allting byggas upp och hyras in, som servering, boxar och toaletter. Här är allt färdigt och det är planerat för hästtävlingar från början. Underlaget är på plats och det finns en genomtänkt säkerhet, säger Helena Stadin.

 

Helena Stadin har ställt i ordning en naturbana med stockar och stenar i en av hagarna.

På Hansagården finns ett tiotal islandshästar.

 

 

 

 

 

 

 

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram