Erika och Jonas ser fram mot tävlingsstart inom ridsport

1 juni, 2020 | av: Anna Nyberg
Erika Andersson och Jonas Pettersson ser fram mot att få tävla igen.

”Jag längtar efter att få tävla igen”. Det säger hästföretagaren och hoppryttaren Erika Andersson från Skara som gläds åt att tävlingar på alla nivåer inom ridsport och övrig idrott snart är möjliga igen. Hon får medhåll av Jonas Pettersson som rider och tävlar dressyr.

I fredags morse kom det efterlängtade beskedet för ryttare och andra idrottare. Från söndag 14 juni blir det åter möjligt att arrangera tävlingar för alla. Från i dag, 1 juni, öppnas möjligheten att tävla för barn och juniorer, men om två veckor kan alla tävla – under förutsättning att restriktionerna följs.

Det innebär bland annat att hobbyryttare får åka max två timmar för att komma till en tävling, medan elitidrottare kan åka över hela landet. Exakt vilka som räknas som elitidrottare eller professionella ryttare är ännu på måndagen efter beslutet inte klart.

Övriga regler är att tävlingarna ska hållas utomhus och att förbudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer kvarstår.

Erika Andersson och Jonas Pettersson tillsammans med Agge, ridskolehäst hos Skaraortens Ryttarförening.

Jonas Pettersson är dressyrryttare och utbildare av dressyrhästar. Han och hustrun Lisa har sitt företag i Skärv mellan Skara och Skövde.
− En stor del av mitt jobb går ut på att tävla andras hästar. Ägarna lämnar ofta sina hästar fyra-fem dagar innan så att jag kan förbereda dem, säger Jonas som konstaterar att dessa uppdrag har upphört helt sedan i mars.
Han hoppas att arrangörerna nu ska börja ordna tävlingar, även om de blir i ett mindre format än vanligt, och han tror att dressyrtävlingar kan ordnas på ett säkert sätt, utan att riskera smittspridning.
− Inom ridsporten är vi fostrade att tänka på avstånd, med tanke på risken för att hästsmittor ska spridas.

Erika Andersson är hästutbildare och tränare i Axvall, Skara.
− Jag har fått ett uppsving som tränare. Fler vill träna nu när de inte har kunnat tävla, men jag längtar efter att få tävla. Jag vill ut med unghästarna, och

 just nu känns det som att man går med på vad som helst, bara det kommer igång igen, säger hoppryttaren Erika Andersson, som gärna skulle se tävlingar på vardagar, då de som arbetar med hästar har goda möjligheter att tävla.

− Vi har åkt en del på Öppen bana och andra evenemang, och det är bra för de unga hästarna, men de vuxna hästarna behöver riktiga tävlingar.

Länk till Svenska Ridsportförbundets information med anledning av coronapandemin,

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram