Explosiv eller lugn? Doktor Malin pratar om hästens temperament

18 september, 2018 | av: Anna Nyberg

Hästar kan reagera väldigt olika på en och samma händelse, och ändå är alla reaktionerna lika naturliga. Detta berättar SLU-forskaren Malin Axel-Nilsson mer om i sin föreläsning på Skarahästivalen 29 september.
Malin har forskat på hästars beteende, och hon blir en av föreläsarna på Skarahästivalen som i år arrangeras i samarbete med SLU.
Malin Axel-Nilsson är etolog och skrev sin doktorsavhandling om matchningen mellan häst och ryttare. Hon slog fast att kombinationen av ryttarens personlighet och hästens temperament spelar en viktig roll för om samspelet blir bra eller dåligt.
Under sitt arbete gjorde hon bland annat studier på skolhästarna på ridsportens riksanläggning Flyinge i Skåne. Hästarna utsattes för olika överraskningar i form av uppspända paraplyer, behöva gå över en träbro eller att bli lämnad ensam.
- Trots att dessa erfarna skolhästar tränades, utfodrades och hölls på ett likartat sätt såg vi tydliga individuella skillnader i deras reaktioner. Vi delade upp de 16 hästarna i fyra olika grupper utifrån temperament och kunde konstatera att vissa av hästarna var relativt lätthanterliga medan andra blev både mer explosiva och negativt påverkade av testerna, berättar Malin Axel-Nilsson.
Utifrån hästarnas reaktioner delade Malin in hästarna i fyra olika temperamentstyper.

Malin Axel-Nilsson

− Under föreläsningen tänker jag berätta om de fyra temperamentstyperna som vi hittade hos hästarna i min studie, och att alla fyra typerna av reaktioner på en onaturlig testsituation är en del av hästens naturliga beteende, säger Malin Axel-Nilsson.
Föreläsningen sker lördag 29 september kl 13 på Skarahästivalen, som i år arrangeras på Skaraortens Ryttarförenings nya anläggning på Skålltorp invid Axevalla travbana (infart via Axevallatravet på väg 49 mellan Skara och Skövde).

Här kan du läsa mer om Hästivalen

Smedjeveckan är ett återkommande populärvetenskapligt arrangemang vid SLU i Skara, alltid sista veckan i september. Vissa möten är för inbjudna inom respektive bransch. Andra arrangemang är till för en intresserad allmänhet.
Här är hela programmet för Smedjeveckan

Läs mer om Malin Axel-Nilssons doktorsavhandling

 

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram