Hästforskning på sportens villkor

14 september, 2012 | av: AlizonWeb

Vi som håller på med hästar har möjlighet att påverka vad forskarna ska ägna sig åt. Det var en slutsats efter en stor samling på Chalmers tisdag 11 september.
Chalmers hade bjudit in forskare och människor från hästsektorn till en temadag, som lockade närmare 300 personer.

Det speciella med dagen var att företrädarna för hästsporten fick möjlighet att önska sig forskning. Fälttävlansryttaren Viktoria Carlerbäck talade om hennes behov av att tidigt kunna bestämma om en häst har kapacitet att bli en riktigt bra fälttävlanshäst. Hon önskade sig mer utbyggda veterinärbesiktningar som exempelvis mäter hästens lungkapacitet. Dessutom efterlyste hon mätutrustning för att mäta luften i transporten och hästlastbilen, och slutligen också ridkläder i mera lämpliga material.

-Det var inte jättekul att rida dressyr i ullfrack vid OS i Hong Kong när det var 30 grader och en hög luftfuktighet, konstaterade Viktoria.

Omodernt i stallet
Per Michanek, veterinär på Flyinge, hävdade att den senaste stora förändringen i svenska stallar var när de fick elektriskt ljus. Arbetssättet i stallarna är inte modernt, och dessutom är det inte optimalt för hästarna att stå still i en box så många timmar, menade han.

Michanek redogjorde i stället för det nya sättet att ha hästar genom aktiv hästhållning med rastgårdar, ligghallar och mekaniserad utfordring där hästarna motiveras att röra sig mellan de olika ställena på ett helt annat sätt.

Mäter välfärd
Sofie Viksten, doktorand vid SLU, berättade om sin forskning som går ut på att mäta nivån på hästens välfärd. Hennes mål är att ta fram ett protokoll på olika punkter man kan kontrollera i ett stall. Det handlar om allt från den fysiska miljön till hästens hull, vad den får för foder och hur vattenkvaliteten är.

Hennes mer humoristiska bidrag till önskelistan var två miner, en som kan mäta hästens välfärd, och en som kan mäta människors lämplighet som hästmänniskor.

Vi som vara där från Skara Hästland såg goda möjligheter att låta Skara bli en framtida mötesplats för hästfolk, forskare, utvecklare av produkterna och tillverkare av dem.

Vem som blir först med en min som testar hästmänniskor, det blir sedan spännande att se!

Mera om dagen på Chalmers kan du hitta på www.chalmers.se

/Anna Nyberg

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram