Hästturism utan amaturism

7 juni, 2012 | av: AlizonWeb

Skaras turistchef Marie Wennerholm har ett stort hästintresse och ser gärna en utveckling av hästturismen runt Skara. (Foto: Anna Nyberg)

Det lyser i ögonen på Skaras turistchef Marie Wennerholm när vi börjar prata hästturism och ridleder, förklarar Marie Wennerholm. Det handlar om alla entusiastiska människor som håller hembygdsgården öppen eller erbjuder en stuga för övernattning. Då och då, för att det är roligt. Inget fel i detta, men turism är något att ta på stort allvar.

Mer än service
Det handlar också om att ta steget från att erbjuda service av olika slag till att stå för ett värdskap.

-Vi behöver tänka mer från besökarnas perspektiv, på vad de behöver och vill ha. När de kommer till ett nytt ställe så ska vi fråga om de fick med sig allt från förra stället eller om det är något de behöver ha hjälp med att hämta, förtydligar Marie Wennerholm och tänker exempelvis på cyklande turister. Eller varför inte ridande?

Pilgrimsridning
När vi kommer in på ridleder trampar Marie Wennerholm på kända marker. Hon håller i en
inventering av alla leder som finns i Skaraborg, för vandring, cykel, kanot och ridning.

-Här i Skara har vi ju en del av pilgrimsleden, och en tanke skulle vara att erbjuda utrymme bredvid pilgrimsleden även för ridning, säger Marie, som berättar att precis så fungerar det vid pilgrimsledens sydvästligaste punkt, i Santiago de Compostela i Spanien.

Hon betonar vikten av att docka an till det arbete som redan finns och de projekt som redan är i gång, liksom vikten av att tänka på standarden. Turistupplevelser som ska slå igenom måste dessutom ha en stämpel av exklusivitet.

Dubbelt så mycket
Turismen i Skaraborg har höga ambitioner. Målet är en fördubbling från de 1,7 miljarder som omsattes år 2007 till dryga tre miljarder 2015. Ett led i detta är att alla kommuner i Skaraborg jobbar tillsammans under samlingsnamnet Destination Skaraborg, och med det gemensamma temat ”Jordnära upplevelser i det ursprungliga Sverige”

I en studie som gjordes 2010 om turismen i Skaraborg kan man bland annat läsa:

Dåligt fokus på familjer – mycket ”gruppresor för äldre”
(…) Allt för mycket, främst aktiviteter och restauranger, men i viss mån även boenden, bygger på att man kommer som grupp, inte som enskild individ, som par eller som familj. Dessutom är det en stor övervikt på saker som är riktade mot en äldre målgrupp och väldigt få saker som är roliga för barn, ungdomar och deras aktiva föräldrar.

Det låter som en programförklaring för Skara Hästland, och den vision som finns om att erbjuda aktiviteter för hela familjer, där någon eller flera i familjen kan få utveckla sitt hästintresse medan övriga kan erbjudas annat.

Marie Wennerholm är mycket tilltalad av den tanken.

-Vi kommer att behöva mer och mer av friskvård och rekreation i framtiden, och där ser jag
hästnäringen och hästturismen som en oslipad diamant.

/ Anna Nyberg
projektledare

(Citat är hämtat från:
Skaraborgsvisionen, Visionsutveckling, destinationsmanifest och kommunikationsplattform
Roadmap framtagen av stylt trampoli ab)

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram