Islandshästen förenar över alla gränser

3 augusti, 2018 | av: Anna Nyberg

”Det är jättekul! Jag vill inte åka hem.”
Klara Solberg, 15 år från Borås är en av de närmare 80 ungdomar som deltar i det internationella islandshästlägret på Axevalla Hästcentrum.
De kommer från 15 länder och har tränat, tävlat och umgåtts från morgon till kväll.
− Träningen har varit väldigt bra, men kvällarna där vi varit tillsammans allihop från alla länder, det har nog varit bäst. Vi förs samman genom islandshästarna, och jag känner att jag har växt som person under den här veckan, säger Klara Solberg.

Klara Alexandersson med Liv från Mysla.

Klara Alexandersson, snart 17 år gammal från Hjo, håller med om att veckan på det internationella islandshästlägret har varit fantastisk.
− Vi har haft flera olika tränare och fått testa nya grenar som trail där man ska ta sig igenom olika typer av svårigheter.
− Före lägret var jag lite nervös inför att träffa alla, men det har gått jättebra. Vi blev uppdelade i blandade grupper, och en tjej från USA är med i min grupp. Det var spännande att höra hur de har det med islandshästarna där. Här hemma kan jag ibland känna mig lite ensam som islandshästryttare, men nu vet jag att jag är en del av en världsrörelse.

Det är Svenska Islandshästförbundet som arrangerar årets läger tillsammans med internationella islandshästförbundet FEIF (International Federation of Icelandic Horse Associations). I fjol var Belgien värdland och året innan Tyskland, två andra länder med mycket islandshästar. På årets läger finns flera tyska ungdomar med.

Sofia Henke från Kassel med Dagon

− Det har varit en inspirerande vecka, säger 16-åriga Sofia Henke från Kassel.
− Hemma blir det inte att jag rider så omväxlande, så det har varit roligt att prova på nya grenar. Dessutom har vi fått ta del av nya synsätt, och Axevalla är en väldigt fin anläggning att vara på, fortsätter hon.

Från Norge finns fem deltagare med. Victoria Celine har just tävlat i Tölt in harmony och kan pusta ut, medan Luisa Sem fortfarande har sin start kvar.
− Det har varit väldigt kul att få träffa ryttare från olika delar av världen, säger de.

Ledaren Liv Fredskild och norska ryttarna Victoria Celine samt Luisa Sem hjälper till med Luisas islänning Jarpur.

I det kombinerade norska och finska stallet har också Amelie Segerström från Stockholm fått en box, och hon har under veckan blivit vän med en tjej från Belgien.
− Främst lär vi känna dem som är med i mitt lag, säger Amelie, som tycker att hon sett lite skillnad på ridstilar i olika länder.
− Ryttarna från Island rider med mera fart och tryck än vi andra gör.

Veckan inleddes med träningar och en utflykt, och de sista dagarna ägnas åt tävling i olika grenar. Då är även föräldrarna välkomna, och över Axevalla råder en internationell atmosfär med många språk som blandas med varandra.
Det internationella lägret har blivit möjligt genom samarbetsorganisationen Skara Hästland, som verkar för att föra samman olika delar av hästvärlden och hitta nya användningsområden för Axevalla travbana.
Visionen för Skara Hästland är att skapa ett regionalt hästcentrum med nationell och internationell status, och det internationella islandshästlägret var ett viktigt steg på vägen

Amelie Segerström med Fleygur frá Skeidvällum

På Axevalla vajar flaggor från 15 olika länder.

 

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram