Islandshästtävling på Axevalla med toppekipage

22 maj, 2018 | av: Anna Nyberg

Tävling på Axevallas islandshästbana.

Helgen den 26-27 maj fylls Axevalla travbana med ett 70-tal islandshästekipage, och många av dem är toppekipage som tävlar på hög nivå. Tävlingen är Gaedingakeppni – en fartfylld tävlingsform för alla åldrar där vinnaren är en äkta Gæðingur, hästen alla vill rida.

Tävlingen anordnas av den skaraborgska islandshästföreningen Frigg, och tävlingen lockar både skaraborgska och mer långväga ekipage. Tävlingen är en kvaltävling till SM och landslagsuttagning. I år arrangeras de Nordiska Mästerskapen i skånska Everöd i augusti. Sverige har flera mästartitlar att försvara på NM och några av dessa mästarhästar är på plats på Axevalla. Svenska Islandshästförbundets uttagningskommitté kommer vara på plats på Axevalla i helgen.

Målet med Gæðingakeppni är att hitta den bästa ridhästen som på isländska kallas för Gæðingur.
Domarna vill se en häst med mycket utstrålning, glädje, energi och stor samarbetsvilja. Mycket rörelser, tempo, vilja och power belönas och uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen. Tävlingen i helgen  döms av fem domare, tre från Sverige samt en från Danmark och en från Island.

Helgens grenar är GDA (senior fem gångarter), GDB (senior fyra gångarter), GDY (ungdomsklass 18-21år), GDT (tonårsklass 14-17 år), GDK (barnklass upp till och med 13 år) samt Gaedingatölt (ren töltklass). Poängskalan i en gaedingatävling sträcker sig mellan 5 och 10 och ekipagen bedöms bara på långsidorna samt på passbanan. Med 70 anmälda ekipage innehåller helgen många skaraborgare som kommer att försöka SM-kvala, och toppekipage som tävlar på både nationell och internationell nivå. Under lördagen är det uttagningar mellan kl 9 och 18 och på söndagen går finalerna mellan kl 9 och 16, allt sker på travets innerplan.
Det är fri entré till tävlingarna och servering finns på tävlingsplatsen.

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram