Kunskap om hästens anatomi förebygger skador

17 februari, 2020 | av: Anna Nyberg

TEMAKVÄLL OM HÅLLBARA HÄSTAR 10 MARS

Hur vi bygger upp hästen till att bli hållbar, föreläser veterinär Annelie Hellström om.

Annelie Hellström är veterinären som vill få fler att förstå hur hästens kropp fungerar.
− Vad vet vi egentligen om hur vårt användande av hästen som ridhäst påverkar den kroppsligt? Med mer kunskap kring detta kan vi förebygga många skador och problem, säger hon.

Annelie Hellström, veterinär som driver Nolberga veterinärpraktik.

Annelie Hellström driver Nolberga veterinärpraktik i Hjo, men hon jobbar inte riktigt som andra hästveterinärer. I stället arbetar hon helst med Prehab – alltså förebyggande hästhälsovård.

På temakvällen 10 mars föreläser hon under rubriken ”Hästens hälsosamma hållning - Träning av hästen ur ett veterinärt perspektiv”

− Hästen som djur är inte gjord för att bära en ytterligare vikt på ryggen. Den är heller inte gjord för att gå på böjda spår, säger hon.

− Med det sagt är det lätt att bli orolig som hästägare och tänka att man nästan inte vill veta mer. Jag skulle dock vilja säga att mer kunskap när det gäller hur vår träning och utrustning påverkar hästen, ger oss stora möjligheter att förebygga skador och öka prestationen.

Annelie menar att spridandet av kunskap om hästen samt vetenskapligt baserad analys och rådgivning kring belastningen av hästens kropp, är en viktig del av framtidens veterinärmedicin.

− Vad behöver vävnaden för att bli så hållbar som möjligt? Vad bör vi undvika? Vad betyder egentligen begrepp som självbärighet? Elasticitet i steget/stötdämpning? Måste man vara elitryttare för att åstadkomma dessa basala funktioner i hästens kropp, eller är det egentligen det varje unghäst bör ha utvecklat innan vi sätter oss på dem?

− Att detta förberedande av hästen för att bli en ridhäst även medför det vi söker i form av lätthet och längd i steget, lösgjordhet i bogar, samling och följsamhet är en ren bonus för mig som tänker mest på hälsan.

Annelie Hellström arbetar med rådgivning och utbildning med djup förankring i vetenskapen och forskning om hästens anatomi och biomekanik. Förutom individuella besök till hästar och djurägare så håller hon föreläsningar och kurser för veterinärkollegor, tränare och fysioterapeuter.

Temakvällen om hållbara hästar arrangeras av Skara Hästland i samarbete med Agria djurförsäkring, och är en del i Häståret, som stöds av Leader och EU:s fond för landsbygdsutveckling.

Mer information och länk till biljettköp här.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram