Ny tävlingsbana för islandshästar

17 maj, 2017 | av: AlizonWeb

Banden mellan trav och island knöts ihop av Skara Hästlands ordförande Diana Svensk, Birgitta Ingvar-Nilsson från Frigg och Karl Alexandersson, ordförande i Västergötlands Travsällskap. Foto: Skara Hästland

Nu har islandshästarna fått sin egen bana på Axevallatravet. Söndag 14 maj invigdes en tävlingsbana för islandshästar på travbanans innerplan.

Invigningskortegen bestod av bland annat Birgitta Ingvar-Nilsson, Malin Lindström Pryssander, 13-åriga Fanny Helmersson-Carlsson samt Emma Örtendahl i sulky.

Det har tagit fyra år av planering och flera månader av praktiskt arbete, men nu är islandshästbanorna invigda, i samband med en premiärtävling där ett 50-tal ekipage deltog.
Banan innebär att islandshästföreningen Frigg med 200 medlemmar har fått en egen anläggning.
−Den här banan är verkligen efterlängtad, och det märks också på att vi har fått startande från både Västergötland, Jönköping, Bohuslän och Värmland. Närmaste tävlingsbana är i Säve utanför Göteborg, säger Åse Ericson från Frigg.

Invigningen inleddes med en kortege av islandshästar, samt ett ekipage från Axevallas ponnytrav med Friggs ordförande Emma Örtendahl i sulkyn. I kortegen ingick Friggs Grand old lady, 85-åriga Birgitta Ingvar-Nilsson som fortfarande rider dagligen, och som berättade anekdoter från sitt liv med hästar.

Skaras kommunalråd Fredrik Nordström bar både hjälm och säkerhetsväst vid sin premiärtur på hästryggen, som gick lugnt och säkert till.

Skaras kommunalråd Fredrik Nordström (S) fick däremot tillfälle att sitta på en häst för första gången i sitt liv under invigningen.
−Hästfolk som samverkar har förmågan att förflytta berg, sade Fredrik Nordström och syftade både på Peder Fredricsons Jerringpris och på arbetet med Skara Hästland, där travbanan och Västergötlands travsällskap samverkar med närliggande Skaraortens Ryttarförening och Skara kommun.

En av invigningstalarna var 85-åriga Birgitta Ingvar-Nilsson, som satt till häst iförd sin mors riddräkt.

Själva invigningen förrättades av Skara Hästlands ordförande Diana Svensk, Västergötlands travsällskaps ordförande Karl Alexandersson och Birgitta Ingvar-Nilsson från Frigg, som knöt ihop ett band mellan trav och island.

Islandshästanläggningen består dels av en 250 meter lång ovalbana för sportgrenarna fyrgång, femgång och tölt, dels av en 300 meter lång ovalbana för den isländska grenen gaedingakeppni som blir alltmer populär utanför Island. Målet är med grenen är att kora den bästa ridhästen, som på isländska kallas för gaedingur.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram