Nytt ridhus på Axevallatravet

6 april, 2021 | av: Anna Nyberg
Maria Gometz visade sportkörning i körhallen 2019.

Ännu ett ridhus kommer att byggas på Axevalla, i anslutning till nuvarande körhall. Sparbanksstiftelsen Skaraborg stöttar ridhusbygget med sex miljoner kronor. Dessutom är Skara kommun redo att låta Axevallatravet arrendera mark, som ersättning för den mark som säljs till regionen i samband med skolbygget.

Vid en presskonferens på Axevallatravet i slutet av mars presenterades planerna.

I avtalet med Västra Götalandsregionen om det nya naturbruksgymnasiet, som beräknas stå färdigt till skolstarten hösten 2023, ingår att Västergötlands Travsällskap ska tillhandahålla ett ridhus, som sedan kommer att hyras av regionen och dess naturbruksgymnasium. 

– Det var synnerligen viktigt för oss att kunna möta regionens önskemål om detta, men för att klara av det ekonomiskt har vi behövt hjälp av en extern aktör och det är Sparbanken Skaraborg via Sparbanksstiftelsen Skaraborg, säger Magnus Sundén, ordförande i Västergötlands Travsällskap.

Sparbanksstiftelsen Skaraborg går in i detta projekt med sex miljoner kronor. 

– Genom vårt bidrag och samarbetsavtal med Västergötlands Travsällskap bidrar vi till att stärka de gröna näringarna och möjliggöra en viktig utbildning, vilket känns fantastiskt. Vi brinner för att utveckla vårt verksamhetsområde och här har vi verkligen kunnat göra skillnad. Genom att vi går in med sex miljoner kronor gör Västra Götalandsregionen en satsning på 227 miljoner. Det är synnerligen en stor utväxling på pengarna. Vi har hittat en god samarbetspartner i Västergötlands Travsällskap och ser fram emot ett fortsatt givande samarbete, säger Liselotte J Sterneborn, ordförande i Sparbanksstiftelsen Skaraborg.

Det nya ridhuset, som kommer att stå klart samtidigt som övrig nybyggnation, alltså under sensommaren 2023, kommer att heta Sparbanken Horse Arena. Projektering och upphandling kommer att ske nu under våren.

Via en avsiktsförklaring med Skara kommun kommer Västergötlands Travsällskap också att i framtiden få möjlighet att arrendera mark som kommunen förvärvar och förädlar.

– Det handlar om en markreserv. Vi har nämligen sålt sju hektar av vår nuvarande mark till Västra Götalandsregionen, som den 16 februari i år tog beslut om att bygga ett nytt naturbruksgymnasium här på Axevalla, säger Magnus Sundén.

Om och när Västergötlands Travsällskap behöver ta annan, närliggande mark, i bruk för att kompensera verksamheten, är ännu inte klart.

Läs mer på Axevallas hemsida.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram