”Om du inte ändrar något kommer samma problem tillbaka”

1 oktober, 2020 | av: Anna Nyberg
Jessica Larnö beskrev hur hästens kropp fungerade.

Med kunskap om hästens anatomi blir du bättre på att hålla din häst fräsch. Så kan man sammanfatta föreläsningen som Jessica Larnö gav onsdag 30 september, som en del i projektet Häståret.
Hon gick igenom hästens kropp med kotkanalen som utgångspunkt, och sade bland annat att problem har en tendens att återkomma om du inte lyckas komma åt grundorsaken, och ändra i träning eller annat som påverkar hästen.

Jessica Larnö är legitimerad djursjukskötare med vidareutbildning inom rehab, kiropraktik och massage. Hon finns regelbundet på Florian Lackners klinik i Landvetter, och i samband med undervisning för yrkesvux-elever som läser djurvård gav hon en föreläsning, som snabbt blev fullsatt.

Föreläsningen tog sin utgångspunkt i kotkanalen, som sträcker sig hela vägen från huvudet ut till svanskotorna. I kanalen löper ryggmärg och nerver väl skyddade av omgivande ben.

Jessica förklarade metodiskt hur de olika delarna av kotkanalen fungerar, vad de har för uppgift och hur man kan märka avvikelser.
Hon hade också en hel del synpunkter på hur vi tränar våra hästar, och menade att vi i många fall kräver för mycket av unga hästar som ännu inte växt färdigt, och inte har den bålstyrka som krävs för att göra det de förväntas göra.

− Var självkritisk när problem uppstår, och fråga dig: ”Hur tränar jag? Vad har jag ändrat i mitt upplägg?”
− Tänk också på hur du själv måste hantera en skada på din kropp.

Alla 20 platserna på föreläsningen var fyllda.

Jessica Larnö rekommenderade också att göra en vet check/fys check på sin häst med jämna mellanrum, eftersom problem som upptäcks tidigt kan åtgärdas med en mycket bättre prognos än om det gått så långt att det lett till pålagringar eller andra förändringar.

Hon uppmanade också åhörarna att lära känna sin egen kropp, genom att träna poweryoga, och gärna gå till en naprapat och kolla om det finns snedhet i kroppen.
− Ta också hand om din egen utveckling och fyll på med kunskap utifrån, sade Jessica Larnö bland mycket annat i den två timmar långa föreläsningen, som lockade deltagare från såväl Skaraborg som Älvsborg och Småland.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram