Politisk enighet kring hästen

4 juni, 2018 | av: Anna Nyberg

Alla riksdagspartier var representerade på politikerträffen och det råder en stor enighet om hästens betydelse för Sverige.

Samtliga riksdagspartier ser fortsatta satsningar inom hästsektorn som en självklarhet.
Det framkom på Skara Hästlands politikerträff på Axevallatravet då experter och branschfolk träffade politiker för att lyfta hästfrågorna.

Närmare 30 politiker från kommunerna i Skaraborg, regionen och riksdagen kom när föreningen Skara Hästland tillsammans med Axevalla och Hästnäringens Nationella Stiftelse anordnade en träff mellan politik och hästsektor söndag 3 juni, i samband med en av Axevallatravets större travdagar.  Totalt deltog ett 50-tal personer på träffen.

Programmet inleddes med fakta från Hästnäringen Nationella Stiftelse och dess regionala koordinator Mariana Fransén.
Hon gav fakta om hästsektorns betydelse för samhället. I dag finns runt 360 000 hästar i Sverige, och det är fler än antalet kor. Närmare 30 000 personer arbetar med häst, och nya användningsområden för häst dyker hela tiden upp. Nu blir det allt vanligare att brukshästar används för att sköta parker och gräsytor, och att hästar används inom rehabilitering.
− Det är vetenskapligt bevisat att vi mår bättre när vi håller på med hästar, sa Mariana Fransén bland annat.

Politikerna fick även en inblick i föreningen Skara Hästlands bakgrund och visioner, om Axevallatravets syn på ökat samarbete och om jättesatsningen som gjorts på Skålltorps ridanläggning bara några hundra meter från travet.

Nicklas Dahlqvist från Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning gav en inblick i visionen om en komplett skola för hästintresserade ungdomar.

Representanter från Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning var på plats för att berätta om planerna på en satsning i 295-miljonersklassen på Axevalla hästcentrum. Det kan bli beslut om investeringen redan i december i år.

- Söktrycket på våra utbildningar ökar, vilket är mycket roligt. Vi kan gå upp till två klasser i höst och från och med hösten har vi även en islandshästinriktning, konstaterar Nicklas Dahlqvist, biträdande rektor på gymnasieskolan på Axevalla.

Innan representanter för samtliga riksdagspartier fick chansen att skicka med sin syn på hästnäringen framöver gjorde SLU-professorn Lena Lidfors en genomgång av den senaste forskningen inom hästvärlden vilket väckte frågor och tankar om framtiden.
En politiker från varje parti fick sedan berätta om sina intryck av dagen. Flera lyfte att det var viktigt att se hur hästsektorn samverkar över de traditionella gränserna mellan ridsport och travsport. De lovade också att fortsätta arbeta med hästfrågorna.

Här finns länkar till två av de presentationer som gjordes under dagen.

Fakta om hästnäringen och HNS (I länken finns också en film)
Bildspel hästnäring i siffror juni 2018

Om forskning vid SLU:
Forskning på hästar vid SLU Lena Lidfors

Dagens moderator Anna Nyberg delade ut hovkratsar till politikerna med uppmaningen att om de inte hade användning för den så skulle de se till att skaffa sig det.
Dagen fortsatte sedan med att partierna mötte travpubliken, och partierna i Skara gjorde upp i ett cykellopp på travbanan.

Dagen fortsatte med att de politiska partierna presenterade sig för travpubliken.

Simon Brohede (KD) avgick med segern i ett cykellopp mellan de politiska partierna i Skara.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram