Hästgala och framtidsspaning - Så kan Häståret bli

14 juni, 2018 | av: Anna Nyberg

Kändisbesök, hästgala, hästauktioner och framtidsspaningar, det var bara några av alla förslag som väcktes när Skara Hästland bjöd in till ett möte om Häståret, den senaste satsningen inom Skara Hästland.
Syftet med Häståret är att anordna aktiviteter med hästen i fokus, som kan attrahera alla delar av hästvärlden. Syftet är också att fylla anläggningarna Skålltorp och Axevalla Hästcentrum med evenemang.
Flera förslag under kvällen handlade om hästkunskap, som hur du håller hästen frisk och förebygger skador, föreläsningar av veterinärer, hovslagare och equiterapeuter, eller besök av kändisar inom hästvärlden som Kyra Kyrklund eller Peder Fredricson.

Mötet ägde rum på Skålltorp på tisdagskvällen och lockade deltagare från Skara Hästlands medlemsorganisationer inom både ridsport och trav, samt från andra företag och organisationer som arbetar med häst. Deltagarna kläckte idéer i smågrupper, och en grupp föreslog att ett Skara Hästlands-stipendium skulle inrättas för lovande ungdomar inom ridsport och trav.
− Det blir perfekt, för det stipendiet kan delas ut på vår hästgala, sade Emma Laurén som satt och spånade idéer tillsammans med Petra Alm från Svenska Hästavelsförbundet.
En hästauktion öppen för alla raser var ett annat förslag som kom upp, liksom en serie föreläsningar riktad mot hästföretagare, om juridik, lagar och hästforskning.
− Vi skulle också kunna göra en framtidsspaning, sade Mia Karlsson som driver hästföretag och arbetar med utbildningsfrågor på Svensk Travsport.
− Jag tror att både företag och föreningar skulle ha nytta av att få veta vad som väntar oss om tio år, och hur hästsektorn kan ha utvecklats då, fortsatte hon.

Björn Norén från travet, Monica Andersson från BYS/Naturbruk och Annica Berg Svensson, Svenska Hästavelsförbundet, spånade idéer kring Häståret.

Ytterligare förslag som kom upp handlade om kommunikationen mellan häst och människa, och om att fokusera på fysiken och träningstips för människor som arbetar med hästar, och om att ta in frågan om hästgödsel i Häståret.  Skara Hästland har tillsammans med bland annat Västra Götalandsregionen gjort en förstudie kring hur hästgödsel kan komma till användning.

Över 30 idéer blev resultatet av kvällens möte, och projektledare Malin Fahlesson tackade alla deltagare för deras engagemang.
Häståret är ett projekt som stöttas av EU och Leader i Skaraborg. Under ett års tid ska 15 aktiviteter arrangeras, såväl stora publika evenemang som mindre sammankomster riktade mot en speciell målgrupp.
Malin Fahlesson får nu förvalta idéerna från mötet och se vilka som ska genomföras av Skara Hästland i samarbete med andra organisationer.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram