Stall Lilla Ekeberg tror på nätverkande

29 november, 2017 | av: Anna Nyberg

Stefan Pettersson, Mia Karlsson och hunden Spike

Axevallatravet är en knutpunkt i Skara Hästland. Ändå är det väldigt få travföretag som har valt att bli medlemmar i föreningen Skara Hästland. Stall Lilla Ekeberg är ett av dessa.
−Jag tror att många inom travet frågar sig varför de ska gå med i Skara Hästland, och vad de får ut av det, säger Mia Karlsson som tillsammans med sambon Stefan Pettersson driver Stall Lilla Ekeberg. Gården Lilla Ekeberg ligger granne med två platser som är väl kända, Stora Ekeberg, det gamla sanatoriet som i omgångar har använts som flyktingförläggning, och Skara Sommarland.

Bakom kullen ligger vattenlandet i Skara Sommarland.

Just nu är det stilla och tyst hos de båda grannarna, men på Lilla Ekeberg är det full aktivitet. Den här dagen är equiterapeuten Charlotta Lindgren på besök för att se över en tvååring som hon behandlar regelbundet.

I hagen bakom stallet går Lilla Ekebergs stolthet, hingsten G.H. Nemo, pappa till Maze Runner som vann det prestigefyllda travloppet Svampen för tvååringar i Örebro i oktober.
−Nästa år blir tredje året han är i aveln. Första året fick han elva avkommor och året därpå sex. I år gjorde vi ett
uppehåll för att se vad avkommorna går för, och kvittot kom genom Maze Runners seger, säger Mia Karlsson.

Mia och G.H. Nemo

−Det fantastiska med att driva företag inom travsporten är att du kan ha så många olika delar i företaget. Du kan ha en hingst, avelsston, egen uppfödning, utbildning, träning och tävling, fortsätter hon.

Mia kommer från Småland och flyttade som tonåring till Skara för att gå hästgymnasium. Hon blev kvar här och fick så småningom jobb på Axevallatravet där hon var med och startade travskolan. I dag arbetar hon på Svensk Travsport som utbildningsansvarig, och pendlar till jobbet på Hästsportens Hus i Stockholm.
−Jag brinner verkligen för frågor som har med ungdomar och utbildning att göra, säger hon.
Stefan var tidigare lärare för travelever på naturbruksgymnasiet på Axevalla, men sade upp sig för att arbeta med utbildning och träning av travhästar på konsultbasis.
Stall Lilla Ekeberg blev medlem i Skara Hästland i år, i samband med att Mia blev invald i Skara Hästlands styrelse. Än så länge är Stall Lilla Ekeberg ett av få travföretag som är medlem.
−Jag tror att många inom travet frågar sig varför de ska gå med i Skara Hästland och vad de får ut av det. Att Axevalla utvecklas är bra för travet, och det är positivt att anläggningen används mer, men det får inte ske på bekostnad av travets verksamhet. För oss travtränare är det två saker som är viktigare än allt annat: Bra banor att träna på och goda möjligheter att få komma intill och träna.
−Det krävs också att man tänker efter ordentligt när olika hästkulturer ska mötas, eftersom vi är ganska olika inom ridsport, travsport, island och western.

Stefan och tvåårige Nymo, efter G.H. Nemo.

Mia och Stefan hoppas att Skara Hästland ska satsa mer på aktiviteter som lockar de aktiva inom travet, och nämner föreläsningen med underlagsforskaren Lars Roepstorff på Hästivalen som ett bra exempel.
−Det är en utmaning att jobba med rätt saker. Som travtränare behöver du kunskap, men du behöver också kunder till din verksamhet, och att bygga nätverk är alltid bra.
Satsningar som kan ge hästföretagare bättre ekonomi är också välkomna. Mia och Stefan ser fram mot det gödselprojekt som Skara Hästland nu har börjat arbeta med, och som förhoppningsvis ska leda till att hästgödsel ska komma till användning, som bränsle eller omvandlat till biogas.
−I dag får vi betala för att bli av med gödseln och det vore guld värt om vi slapp det, och kanske till och med kunde få lite betalt för gödseln, säger Mia Karlsson.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram