Torbjörn behandlar hästar och människor

3 juli, 2017 | av: Anna Nyberg

Hästfysioterapeuten Torbjörn H Kroon börjar med att känna igenom en ny patient med händerna.

Torbjörn letar efter låsningar i has och bakben.

Torbjörn H Kroon är naprapaten som vidareutbildade sig inom häst. Han är medlem i Skara Hästland och behandlar både människor och hästar.
−Jag tar med mig mina erfarenheter från behandling av elitidrottare. I den världen har man kunskap om att det tar tid att läka ut skador, och de insikterna skulle många hästägare behöva mer av.
Det är torsdag eftermiddag och den sista hästen för dagen är just färdigbehandlad på Torbjörn H Kroons mottagning på Grevagården söder om Skövde. Mottagningen är öppen en dag i veckan.
−I början åkte jag ut till kunderna, men det tog för mycket tid, berättar Torbjörn som fortfarande jobbar betydligt mer med människor än med hästar.
Men redan som barn var han fascinerad av hästar och älskade att se dem galoppera.
−När jag läste till naprapat hade vi en föreläsare som även jobbade med hästar, och så småningom började jag fråga mina kunder som också var hästmänniskor om de trodde att det fanns ett intresse för att få sina hästar behandlade.
Svaren var positiva och nu är Torbjörn utbildad hästfysioterapeut.
−Hästar är individer som får störningar precis som vi, och det påverkar deras prestation. Hästarna kan inte berätta om sin smärta som människor, men de kommunicerar på så många andra sätt.
Nu undersöker och behandlar han hästar med rörelsestörningar, smärtor och andra problem i leder, ryggraden, muskler, ligament och senor. Behandlingsmetoderna han använder är bland annat kiropraktik, laser, stretching och elektroterapi.

Om hästen får problem i nacke och hals kan det påverka hela hästen.

−Jag bokar aldrig in bara en engångsbehandling när en hästägare ringer. Jag vill ha minst ett återbesök, för att vi verkligen ska få ordning på problemet. Många hästkunder har för bråttom, men om man jobbar över tid med en  gemensam behandlingsplan blir det ofta bra.

Torbjörn H Kroon skulle gärna se att hästägare och ryttare bygger upp team kring sin häst, precis som tävlingsryttare och travtränare på elitnivå gör.
−Det kan kännas som en stor apparat att ha både en hästfysioterapeut, en hovslagare, en veterinär och kanske en sadelinpassare kring sin häst, men jag tror att man vinner i längden på att underhålla och förebygga.

Torbjörn är medlem i Skara Hästland, och hans vision är att Skara Hästland ska stärka nätverkandet mellan olika yrkesgrupper som arbetar kring hästen, liksom att föreningen kan verka för att förståelsen och kunskapen om olika professioner ska öka.
−Vi kunde ha kunskapskvällar och debatter om exempelvis rörelsestörningar med en panel där flera olika yrken är representerade, säger han.

Torbjörn H Kroon

Torbjörn H Kroon naprapat och hästfysioterapeut

 

 

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram