Byggstart för morgondagens ridanläggning

20 juni, 2017 | av: Anna Nyberg

Louise Albansson Brohede, Monica Andersson, Camilla Bengtsson, ridskolechefen Sofia Palm samt Eva Nyström skålar i cider för bidrag och bygglov för ridskolan i Skara.

Skaraortens Ryttarförening får 6,5 miljoner kronor i bidrag från Sparbanksstiftelsen Skaraborg. Därmed finns det finansiering för att göra om ridskolan till en modern anläggning.

Skaraortens Ryttarförening fyller 70 år i år, och flyttade till Skålltorp år 1976. Dagens stall och gamla ridhus har sett likadant ut sedan dess, men genom bidraget från Sparbanksstiftelsen och en kommunal borgen för lån på 30 miljoner ska det byggas nytt stall och ridhus.

Det nya stallet kommer att ha måtten 28x72 meter och ha plats för ett 30-tal hästar. Ridskolehästarna kommer dock att gå i en form av lösdrift, där de tillbringar mesta tiden i hagar med vindskydd och foderstationer.
−Vi bygger en hästanläggning för morgondagen, med modern teknik. En anläggning som också kan bli en uppvisningsanläggning, säger Monica Andersson i föreningens byggrupp.
Det nya ridhuset får yttermåtten 26x66 meter, och där ska också byggas läktare. Dessutom byggs en ny entrédel med personalutrymmen.
År 2004 fick föreningen ett nytt ridhus, och det står kvar som förut, men lokalerna på undervåningen i ridhusbyggnaden ska byggas om så att de kan användas till gästrum. Slutligen ska också gästboxar uppföras. En bana med fälttävlanshinder håller också på att ställas i ordning.

Barbro Mattsson och Leif Johansson från Sparbanken Skaraborg beskådar det gamla ridhuset i sällskap av ridskolechef Sofia Palm.

Bidraget på 6,5 miljoner från Sparbanksstiftelsen Skaraborg är bland de största bidragen stiftelsen betalat ut.
−Bara bidraget till ombyggnaden av E20 har varit större. Ridsporten har en stark förankring i vår bygd, och vi vet att hästar har stor betydelse för våra ungdomar, säger stiftelsens ordförande Barbro Mattsson.
−Dessutom var det lätt att se behoven när vi kom hit, konstaterar hon.

Alla inblandade i den stora ombyggnaden samlades på ridskolan på Skålltorp under måndagen. Förutom Sparbanksstiftelsen fanns Skaras kommunalråd Fredrik Nordström på plats, liksom företaget PNP som står för bygget.
−Det första mötet om detta höll vi för fem eller sex år sedan, och nu är det äntligen byggstart, säger Eva Nyström, som ingår i byggruppen i Skaraortens Ryttarförening.
−Vi är så tacksamma för att kommunen och Sparbanksstiftelsen finns med och bidrar till detta, fortsätter hon.

Representanter från Skara kommun och byggföretaget PNP fick en rundvandring i den gamla ridanläggningen.

Bygglovet blev klart i början av juni, och det första som händer är att vägen som i dag går rakt genom anläggningen ska dras om. Under sommaren ska den speciella skiftesladan monteras ned och flyttas.
Sedan ska stall och det gamla ridhuset bort, och i mitten av september startar bygget av ett nytt stall och ett nytt ridhus.
−Vi bygger mellan 25 och 30 ridhus per år, och ett par anläggningar om året av den här storleken. Vi känner oss hedrade över att ha fått det här uppdraget, säger Christer Emmesjö från Skaraföretaget PNP som ska genomföra bygget.
Under hösten kommer ridskolan att hyra in sig på Uddetorp i Skara, vilket betyder att bygget inte behöver anpassa sig till ridskolans behov, utan kan ske både snabbare och mer effektivt.
Planen är att stall och nytt ridhus ska stå klart vid årsskiftet.

Behovet av nybygge på Skålltorp var en grund till att Skara Hästland formades för fyra år sedan.
−Vi har unika förutsättningar att bygga ett nav för hästsport och hästnäring i ett område där vi har både ridanläggning, travbana och Axevalla hästcentrum med hästutbildningar för både gymnasieelever och vuxna, säger Louise Albansson Brohede, kommunutvecklare i Skara.
−Som kommunalråd i Skara är det oundvikligt att hamna i hästvärlden, säger Fredrik Nordström som nyligen fick debutera på hästryggen i samband med att islandshästbanor invigdes på Axevalla.
−Självklart vill kommunen vara med och bidra. Sedan blir jag lite orolig när jag hör att ni pratar om fälttävlan, sade Fredrik Nordström som inte kunde lova att han skulle vara med till häst vid den invigningen.

Bygget av den nya ridanläggningen innebär ett samarbete mellan byggföretaget PNP, Skara kommun, Sparbanken Skaraborg och Skaraortens Ryttarförening.

Den gamla skiftesladan på Skålltorp har vållat bekymmer eftersom det är en sällsynt form av byggnad. Nu är det klart att Västergötlands museum övertar ladan.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram