Sylvia har fem fyrbenta kolleger

12 juni, 2017 | av: Anna Nyberg

Sylvia Persson med Heika och Anton i ridhuset i Frösviken, Vinköl.

Sylvia K Persson är coachen som har sina hästar som arbetskamrater. Hon var en av de första att bli medlem i Skara Hästland.
−Jag har en vision om att människor bor, verkar och samarbetar i hästlandet Skara, säger Sylvia, som är utbildad husdjursagronom och i många år arbetade på SLU i Skara. Men numera är Sylvia K Persson egen företagare, och hösten 2016 byggde hon ridhus hemma i Frösviken, Vinköl sydväst om Skara. Hon arbetar med coachning, kommunikation och förändring, och hästarna är hennes medarbetare.
−Syftet är att människor ska få självinsikt och se hur de påverkar andra. När jag tar in hästarna i coachningen skapar de ett här och nu, och hjälper människor att vara autentiska.
Sylvia förklarar att en häst ger en äkta feed back, och aldrig kan vara falsk.
−Man behöver inte heller sätta ord på allt, eftersom hästar kan ta emot känslor utan ord.

Den hästunderstödda coachningen sker i ridhuset, som har en väldigt speciell utformning. Väggarna är av perforerad plåt, som ger känslan av att vara inomhus och utomhus samtidigt.
−När det är ljust ute fungerar våra hjärnor så att de tar bort väggen, förklarar Sylvia, och det är alldeles sant. Vyn över hagen med björkarna störs inte av någon vägg.
Är det mörkt ute förstärks istället intrycket av väggarna, och du får mer inomhuskänsla.

"Kommunikation mellan häst och ryttare - ett samspel av förståelse som inte kan beskrivas, bara upplevas" står det på tavlan av Marita Piela som hänger i Sylvia Perssons ridhus.

Bland kunderna finns både enskilda och företag, och en del av dem som kommer till Frösviken är hästmänniskor, men inte alla. De får stegvis närma sig Heika, Anton, Mr White och Sylvias andra fyrbenta kolleger.
−Jag har valt hästen som verktyg för att jag är en hästtjej, men också för att hästen har en sådan symbolisk betydelse, och att den har betytt så mycket för människan historiskt. Varenda kung avbildas sittande på en häst, och om du förstår hur du kan bli  en hästs sanna ledare har du utvecklats i ditt ledarskap som människa.

 

 

Sylvia Persson har stora förhoppningar på Skara Hästland, som en plats där människor skapar en atmosfär av trivsel och entreprenörskap kring hästen, och där de olika företagen tar vara på varandras resurser.
−Själv skulle jag gärna vilja samarbeta med någon pedagog, psykolog eller terapeut med en egen kundkrets, och även hitta samarbeten med företag inom Grön Arena, Hushållningssällskapets arbete inom social omsorg.
−Jag har också behov av sammanhang, och skulle gärna se företagsfrukostar och träffar för just oss som är hästföretagare eller företagare på landsbygden, säger Sylvia Persson.

 

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram