Klartecken för att bygga Axevalla Hästcentrum

16 februari, 2021 | av: Anna Nyberg
Bild på hur det kan komma att se ut på Axevalla Hästcentrum 2023.

Under tisdagen godkände regionfullmäktige investeringen i mark och nya skolbyggnader vid Axevalla Hästcentrum, till en kostnad av 227 miljoner kronor. Därmed är det nu klart att bygget av det nya hästcentrumet mellan Skara och Skövde startar hösten 2021.

Satsningen gör det möjligt för Axevalla Hästcentrum att utvecklas till ett regionalt nav för hästutbildning och på sikt ett nationellt utbildningscentrum för näringen, skriver Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning i ett pressmeddelande.

– Närheten till branschen, anrika YH-utbildningar på området och spännande utvecklingsprojekt som en del av verksamheten är en kombination som saknar motstycke i Sverige, säger Yvonne Kjell, förvaltningschef på Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning, i pressmeddelandet.

Den nya skolan ska husera både gymnasieelever och vuxenstuderande och väntas vara klar för inflyttning till höstterminen 2023. Förutom undervisningslokaler byggs även stallar, ligghallar, foderbord, verkstad och teknikbyggnad.
Skolan planeras för 192 gymnasieelever och 64 elever som studerar vid Biologiska yrkesskolan i Skara.

Ett annat ben för Axevalla Hästcentrum är att näringen tillsammans med forskningsaktörer driver projekt för att utveckla framtidens hästhållning. Det handlar bland annat om att testa och utveckla teknik som underlättar stallarbete, eller att jobba med energismarta lösningar för driften av maskiner och byggnader.

– Vi får nu en anläggning som gör att vi kan erbjuda en toppmodern hästutbildning, vilket känns fantastiskt stimulerande. Att satsa på och utveckla våra utbildningar på gymnasie-, vuxen- och yrkeshögskolenivå hoppas vi ska ge energi till en växande näring, säger Niclas Dahlqvist, biträdande rektor på Axevalla Hästcentrum.

Ur regionens handlingar inför beslutet om Axevalla Hästcentrum.

Även i Skara kommun är glädjen stor i dag.

─ Det här är en viktig satsning för oss, där vi ser att både landsbygd, näringsliv och besöksnäring kan få positiva effekter, säger kommunens utvecklingschef Carolina Esping i ett pressmeddelande från kommunen.

– Hästen är en upplevelsebransch med stora möjligheter och krav på kunskap. Här finns infrastrukturen, anläggningen, expertisen, engagemanget samt entreprenörskapet och bildar ett unikt utbildningsnav. Vi är tacksamma över den goda samverkan som öppnat den här möjligheten. Det här är en fantastisk utveckling i Skara, för en spännande framtidsnäring, säger Ylva Pettersson (M), kommunalråd.

« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram