Kvartett hovslagare fick gesällbrev på examen

25 januari, 2021 | av: Anna Nyberg

Att klara gesällprovet samtidigt med hovslagarexamen hör inte till vanligheterna. Vid examen på BYS hovslagarutbildning nyligen valde fyra av studenterna att göra gesällprovet, och samtliga fyra klarade det gaöant.

I år är det andra året som Hovslagarskolan i Skara erbjuder sina studenter att ta gesällprov i samband med sin examination. I år var det studenterna Tommy Arvidsson, Sigridur Johannsdotter, Lisa Holgersson och Hanna Damsö som valde att visa upp sina färdigheter för två representanter från Svenska Hovslagareföreningen. Alla fyra klarade gesällprovet med bravur.

– Jag är så otroligt imponerad av det fantastiska resultat som de studerande presterat. Det har de verkligen kämpat för, säger Gunilla af Kleen, programansvarig för hovslagarutbildningen.

Avgångsklassen på hovslagarutbildningen i Skara.

Hovslagarskolan i Skara är i dagsläget den enda hovslagarskola i Sverige som erbjuder sina studenter att avlägga gesällprov i samband med sin examen efter skolans treåriga utbildning. Gesällprovet är en examen på en högre nivå än vad man är tvungen att ta för att kunna ansöka till Jordbruksverket om att bli godkänd hovslagare.

– Man kan säga att de här studenterna har tagit två steg på en gång, säger Jan Jävergård, yrkeslärare på hovslagarskolan.

Från och med 2022 blir gesällprov ett obligatoriskt moment för alla studenter som läser på Hovslagarskolan i Skara. Detta för att säkerställa att de hovslagare som examineras håller en hög kompetens och kan möta marknadens krav.

Hovslagarskolan i Skara har anor sedan 1700-talet och är en del av Biologiska yrkeshögskolan, BYS, i Skara. Skolan erbjuder utbildning av hög kvalitet som är utvecklad i nära samverkan med näringen.

Hovslagarutbildningen och den kvalificerade tilläggsutbildningen för hovslagare fick nyligen också klartecken från Myndigheten för yrkeshögskolan, så att de kan fortsätta att arrangeras vid BYS under de kommande åren.

Studenterna har smitt modellskor och sedan gjort tavlor med dessa.
Studenterna har smitt skor och sedan monterat dem som olika typer av konstverk.
« Tillbaka till sidan Nyheter
© 2018 Skara Hästland. All rights reserved.

Hemsidan är skapad av AlizonWeb AB.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram